presica u parlamentu fbih

SDP uputio teške optužbe Elektroprivredi BiH i Vladi FBiH: Nemaju nijednu mjeru protiv krize

sdp ss

Šef Kluba SDP Damir Mašić kazao je da je neadekvatna reakcija vlasti u FBiH na divljanje cijena

“Svjedoci smo da je krajem prošle godine usvojen Zakon kojim se ograničava poskupljenje električne energije za oko 20 posto. To se odnosi na oko 60 privrednih subjekata koje strujom snabdijeva EP BiH. Međutim, sporni su uslovi ugovora koje su oni nama poslali ili će u roku od 48 sati preći na rezervno snabdijevanje, što znači skuplju struju i do tri puta”, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Kluba SDP u Predstavničkom domu FBiH zastupnik Mujo Hasić.

“Isto tako, pošto su pravnim licima ugovori isticali posljednjeg dana prošle godine, a pošto ih nismo produžili, svi smo prešli na rezervno snabdijevanje i do nekoliko puta skuplju struju smo plaćali kao nigdje u svijetu. Dovedena je u pitanje likvidnost preduzeća, a to je sve radila EP BiH, dok EP HZHB to nije radila”, dodaje Hasić.

Napominje da su javna preduzeća osnovana da pružaju usluge, a ne da ostvaruju profite.

Šef Kluba SDP Damir Mašić kazao je da je neadekvatna reakcija vlasti u FBiH na divljanje cijena.

“Inflacija je bila samo u januaru preko 16 posto, a mi nemamo niti jednu konkretnu mjeru, prije svega mislimo na Robne rezerve, ali isto tako i na FUZIP, koja je puno ranije mogla uraditi puno više. Tražit ćemo hitni izvještaj o stanju robnih rezervi, ali i o tome zbog čega se ne koriste naftni terminali FBiH”, istakao je Mašić.

Navodi i da FUZIP ima apsolutnu nadležnost da reaguje. Upitao je Mašić ko su oni koji su kršili odredbe o limitu na marže po litri nafte u maloprodaji.

“Od Vlade FBiH tražit ćemo konkretne mjere da se ublaže katastrofalne ekonomske posljedice ove krize”, istakao je Mašić.

Napominje da će u zavisnosti od odgovora Vlade FBiH biti i odgovori Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu.

sdp