BiH

Prijedlog Magazinovića

SDP: Ustavnopravna komisija PD PSBiH podržala ukidanje duplih funkcija

13/10/2020

Usvajanjem zakona će biti omogućeno da ukoliko neko npr. boravi u inostranstvu duži period, do povratka na posao funkciju poslanika obavlja naredni kandidat po broju glasova

Prijedloga izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima se ukida mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme podržan je od strane Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, saopćeno je iz SDP-a BiH.

” Time su stvoreni uslovi da se o zakonu izjasne poslanici na sjednici koja će se održati sutra. Predlagač ovih izmjena Izbornog zakona je poslanik Saša Magazinović.

Magazinović je istakao da je prijedlog uputio u proceduru zbog činjenice da imamo niz primjera duplih funkcija, npr. osoba koji su i zastupnici i ministri što je neprihvatljivo iz više razloga. Naglasio je da je fizički nemoguće raditi posao ministra i posao zastupnika istovremeno, te da gomilanje moći u jednoj osobi nije demokratski princip kome bi trebali težiti. S druge strane, niko tim osobama ne osporava da imaju podršku građana i da su osvojili mandat u parlamentima. Zbog toga ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To bi značilo da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje. U tom slučaju funkciju zastupnika obnaša prvi naredni kandidat sa liste, sve dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Također, ovim zakonom se omogućava mirovanje mandata i kada nije razlog nespojivost funkcija. Radi se o tome da poslanik na bilo kojem nivou vlasti trenutno ukoliko ne obavlja svoju dužnost redovno prima platu i ne postoji način da se to uredi na drugačiji način. Usvajanjem zakona će biti omogućeno da ukoliko neko npr. boravi u inostranstvu duži period, do povratka na posao funkciju poslanika obavlja naredni kandidat po broju glasova.

Magazinović smatra da će usvajanjem ovog zakona u značajnoj mjeri biti smanjen opravdani animozitet javnosti prema osobama koje sticajem okolnosti obavljaju više funkcija istovremeno. Naglasio je da ovo jedan od obrazaca ponašanja u političkom životu BiH koji treba biti neutralisan da bi se mogli nazvati demokratskim društvom”, stoji u saopćenju SDP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.