Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Vlada Elmedina Konakovića ispunjava želje Sebije Izetbegović

Press KO2

Sve što se dešava na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i u vezi s predloženim Zakonom o visokom obrazovanju, je kontinuitet politike Vlade Elmedina Konakovića u ispunjavanju želja supruge predsjednika SDA, koja nakon što je zagospodarila sektorom zdravstva u Kantonu Sarajevo, sada želi kontrolu i nad visokim obrazovanjem – poručeno je na današnjoj konferenciji za medije u organizaciji Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo.

Na konferenciji su se prisutnima obratili Damir Mašić novoizabrani predsjednik KO SDP Sarajevo, Segmedina Srna Bajramović zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prof.dr. Radivoj Jadrić profesor na medicinskom fakultetu, dr. Dragan Stevanović i dr. Denis Mačkić.

Dok SDA i njeni kadrovi na nivou FBiH i države ispunjavaju želje Dragana Čovića i HDZ-a, vlast u Sarajevu služi za ispunjavanje želja Sebije Izetbegović. Ova vlast pokušava u potpunosti privatizirati sve oblasti života u Sarajevu. Nakon što su preuzeli kontrolu nad UKCS sada žele to isto uraditi sa univerzitetom i Medicinskim fakultetom. Prije nekoliko mjeseci SDA je u Tuzlanskom kantonu na najgrublji i najbahatiji mogući način ovladala Univerzitetom u Tuzli, a sada se isti scenario sprema i za Univerzitet u Sarajevu.

Pozivamo cjelokupnu akademsku zajednicu da se suprotstavi ovoj politici. Poručujemo im da nisu sami i da je SDP odlučan u tome da bude politička brana politici stvaranja bilo čije privatne države. Ova politika i ovaj zakon imaju i još jednu opasnu i nečasnu namjeru, a to je davanje privilegije privatnim visokoškolskim ustanovama u odnosu na Univerzitet u Sarajevu.

Želi se omogućiti razvoj i unaprjeđenje isključivo privatnih fakulteta i univerziteta naušrtb Univerziteta u Sarajevu. To je politika kojom se visoko obrazovanje u narednim godinama želi omogućiti samo onima koji imaju puno novca, dok svi ostali ili neće moći nikako studirati ili će studirati na javnim fakultetima koji će biti degradirani i pasti ispod svakog nivoa.

Društvo nepravde u koje se već odavno pretvaramo mora se poraziti i u toj borbi se svi trebamo ujediniti. Mi u SDP-u smo odlučni da se borimo protiv te i takve politike. BiH ne smije postati ničija privatna država, pa ni bračnog para Izetbegović i njihovih stranačkih poslušnika – poručeno je na konferenciji za medije u sjedištu Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo.

sdp