Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Vlada KS nema podršku parlamentarne većine

vlada-ks

Kantonalni odbor Socijaldenokratske partije BiH Sarajevo smatra da je današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo jasno pokazala da Vlada Kantona Sarajevo, po određenim pitanjima, nema podršku parlamentarne većine koja je izabrala i imenovala tu vladu.

U saopćenju KO SDP BiH Sarajevu se navodi da je najeklatantniji primjer neusvajanje Izvještaja o poslovanju JU Službe za zapošljavanje KS, koji je usvojen od upravljačkih struktura javne ustanove, te prihvaćen i podržan od Vlade KS, što je na današnjoj sjednici Skupštine KS posebno istakla resorna ministrica Karolina Karačić.

Zastupnici vladajuće parlamentarne većine SDA-DF, kako navodi SDP Sarajevo, i uprkos odluci i prijedlogu vlastite Vlade, glasali su protiv spomenutog izvještaja.

– Upravo ovakav način vođenja licemjerne politike u Kantonu Sarajevo, ima za posljedicu katastrofalnu ekonomsko-političku situaciju, koja će se zasigurno dodatno komplicirati iz dana u dan. Današnja sjednica Skupštine KS zbacila je maske s proklamiranih političkih principa da će “nova parlamentarna većina” podržavati menadžere uspješnih javnih institucija, ustanova i preduzeća, bez obzira na političku pripadnost – navodi se u saopćenju ove stranke.

Ističe se kako se danas desilo upravo suprotno i to građani u našoj državi moraju znati.

KO SDP Sarajevo traži od nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo da se javno očituje o činjenici da li postoji parlamentarna većina u KS, te da li neusvajanje izvještaja koji je podržala Vlada KS, znači da je Vlada izgubila podršku većine zastupnika u Skupštini KS iz vlastitih stranaka.

– KO SDP Sarajevo očekuje da se aktulena parlamentarna većina odmah prestane baviti intrigama unutar samih sebe, a zarad ličnih interesa kompromitiranih pojedinaca u zakonodavnom tijelu, te da počnu rješavati nagomilane probleme u Kantonu Sarajevu. KO SDP Sarajevo ne prihvata ovakav način vođenja politike, i ističemo da ćemo se oduprijeti svim raspoloživim demokratskim i zakonskim sredstvima – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću KO SDP BiH Sarajevo.