BiH

SDP: Vlada KS nema podršku parlamentarne većine

29/06/2015

Kantonalni odbor Socijaldenokratske partije BiH Sarajevo smatra da je današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo jasno pokazala da Vlada Kantona Sarajevo, po određenim pitanjima, nema podršku parlamentarne većine koja je izabrala i imenovala tu vladu.

U saopćenju KO SDP BiH Sarajevu se navodi da je najeklatantniji primjer neusvajanje Izvještaja o poslovanju JU Službe za zapošljavanje KS, koji je usvojen od upravljačkih struktura javne ustanove, te prihvaćen i podržan od Vlade KS, što je na današnjoj sjednici Skupštine KS posebno istakla resorna ministrica Karolina Karačić.

Zastupnici vladajuće parlamentarne većine SDA-DF, kako navodi SDP Sarajevo, i uprkos odluci i prijedlogu vlastite Vlade, glasali su protiv spomenutog izvještaja.

– Upravo ovakav način vođenja licemjerne politike u Kantonu Sarajevo, ima za posljedicu katastrofalnu ekonomsko-političku situaciju, koja će se zasigurno dodatno komplicirati iz dana u dan. Današnja sjednica Skupštine KS zbacila je maske s proklamiranih političkih principa da će “nova parlamentarna većina” podržavati menadžere uspješnih javnih institucija, ustanova i preduzeća, bez obzira na političku pripadnost – navodi se u saopćenju ove stranke.

Ističe se kako se danas desilo upravo suprotno i to građani u našoj državi moraju znati.

KO SDP Sarajevo traži od nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo da se javno očituje o činjenici da li postoji parlamentarna većina u KS, te da li neusvajanje izvještaja koji je podržala Vlada KS, znači da je Vlada izgubila podršku većine zastupnika u Skupštini KS iz vlastitih stranaka.

– KO SDP Sarajevo očekuje da se aktulena parlamentarna većina odmah prestane baviti intrigama unutar samih sebe, a zarad ličnih interesa kompromitiranih pojedinaca u zakonodavnom tijelu, te da počnu rješavati nagomilane probleme u Kantonu Sarajevu. KO SDP Sarajevo ne prihvata ovakav način vođenja politike, i ističemo da ćemo se oduprijeti svim raspoloživim demokratskim i zakonskim sredstvima – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću KO SDP BiH Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.