Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedništvo stranke

SDP: Vladajuća garnitura drži BiH u talačkoj krizi

sdp

SDP smatra da prije narednog isceniranog sukoba na relaciji tri vječita nacionalna partnera SDA, HDZ i SNSD-a, treba podhitno formirati vlast na svim nivoima i prestati baviti rušenjem vlada Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona

Godišnjica neformiranja vlasti i potpuna degradacija države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, bila je jedna od tema današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH.

SDP smatra da prije narednog isceniranog sukoba na relaciji tri vječita nacionalna partnera SDA, HDZ i SNSD-a, treba podhitno formirati vlast na svim nivoima i prestati baviti rušenjem vlada Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

“Nedopustivo je da vladajuća garnitura drži BiH u talačkoj krizi, jer ne mogu ostvariti svoju koalicijsku matematiku efikasnošću kojom su pokrali izbore, pa ni danas ne žele uvesti transparentnije glasanje i nadzor na izborima. Nije novost da nacionalističke stranke neće da rade za građane, ali je ovo prvi put da nisu sposobni pomoći ni sami sebi.

Članovi Predsjedništva odbacuju retrogradne izjave članova SNSD-a o nelegitimnosti Srba iz SDP-a da predstavljaju srpski narod u Federaciji BiH, odnosno u Domu naroda FBiH. Ovakve izjave spadaju u niz šovinističkih eskapada kojima pribjegavaju oni koji Srbe drže za taoce u Federaciji BiH već godinu dana zarad jeftine koalicione matematike sa SDA i HDZ-om.

Upravo je SDP BiH partija koja želi da Srbi budu legitimno zastupljeni sa uspostavljenim klubom u Domu naroda, pri čemu će, u skladu sa postulatima SDP BiH, ravnopravno participirati u vlasti, za šta se SDP bori na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. SDP BiH osuđuje vazalsku izjavu Bakira Izetbegovića prema Erdoganovoj invaziji na teritoriju druge suverene države. Izetbegović bi morao prestati zalagati državu BiH kao miraz u svom udvoričkom ponašanju prema Erdoganu, pri čemu izlaže državu BiH licemjernom stavu da selektivno osuđuje ili podržava vojne akcije koje zadiru u suverenitet druge države bez prethodnog odobrenja UN-a.

SDP BiH ostaje pri antiratnom stavu i osudi turske invazije, koja za posljedicu može imati i dodatni priliv migranata u BiH u narednom periodu, s čim se institucije sistema već ne mogu nositi. Sramotno je da bilo koji zvaničnik zanemaruje golgote posljednjeg rata i opravdava proljevanje krvi nevinih sirijskih civila. Na sjednici je zaključeno kako je SDP pod konstantnim medijskim pritiscima, što govori da SDA metode ne djeluju u cilju destabilizacije stuba multietičnosti i jedinog garanta nepodijeljene Bosne i Hercegovine temeljene na ZAVNOBiH-ovskim konceptima. Posljednji dokaz ovoga su laži SDA medija o tome kako će SDP doživjeti bankrot i kako će ostati bez svoje imovine, što su notorne laži, koje će svoj epilog imati na nadležnim sudovima”, saopćeno je iz SDP-a.

SDP će nastaviti svoj put bez nacionalističkog tutorstva i bez uticaja zelene ljevice, ka Bosni i Hercegovini svih njenih građana, navode dalje, a protiv etnointeresnih reona u kandžama nacionalističkih lidera.

“Nacionalističkim megafonima odgovorit ćemo uskoro još konkretnijim programom za bolju BiH”, dodali su iz SDP-a.

sdp