Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Vladajuća koalicija je obmanula građane

BiH

predsjednistvo-sdp1112

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH osudilo je davanje naziva Studentskom domu na Palama po Radovanu Karadžiću, optuženiku za ratne zločine, što predstavlja još jednu u nizu provokacija rukovodstva manjeg bh. entiteta na čelu sa njegovim predsjednikom Miloradom Dodikom.

Članovi Predsjedništva su zaključili da ovaj potez predstavlja smišljeno skretanje pažnje sa skorašnjeg donošenja presude Radovanu Karadžiću za djela koja je optužen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, među kojima je i najteži zločin genocida. Osim toga, na ovaj način šalje se i jasna poruka pripadnicima drugih bh. naroda, kao i svim antifašistima, da su nepoželjni u dijelu države u kojoj glavnu riječ vodi Milorad Dodik, koji je, otkrivanjem ploče sa imenom optuženog ratnog zločinca, faktički, potvrdio da je entitet RS genocidna tvorevina.

U skladu sa posljednjim dešavanjima, uključujući i ponovna četnička okupljanja u Višegradu, zastupnici SDP-a na svim nivoima vlasti predložit će rezoluciju o osudi davanja naziva javnim institucijama u BiH po imenima optuženih i osuđenih ratnih zločinaca.

Na sjednici je bilo riječi i o ponovnom pregovaranju o mehanizmu koordinacije od strane vladajuće koalicije na državnom nivou, što je jasan dokaz da su stranke vladajuće koalicije svjesno lagale bh. građane tvrdnjama da su sa mehanizmom koordinacije saglasne sve državne, entitetske i ostale institucije, te da je mehanizam usvojen.

Time su u pitanje doveli kredibilnost aplikacije BiH za članstvom u Evropskoj uniji, a stvari se mogu dodatno pogrošati i činjenicom da još nema naznaka o tome da li će i kada biti objavljeni rezultati popisa, što može dovesti do toga da je 50 miliona KM novca bh. građana potrošeno uzalud.

Predsjedništvo poziva Vladu FBiH da prihvati amandmane SDP-a na Zakon o radu FBiH, kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja koja će zaštititi prava radnika. Pozvane su i ostale političke stranke na stvaranje šireg konsenzusa u vezi sa usvajanjem amandmana na ovaj Zakon. Ukoliko se usvoje amandmani SDP-a, zastupnici SDP-a u federalnom Parlamentu će glasati za Zakon o radu u FBiH.

Predsjedništvo je još jednom jasno naglasilo da je SDP BiH protiv podjele Mostara na dvije općine. Prijedlog SDA o održavanju izbora u ovom gradu je samo ušminkana verzija prijedloga HDZ-a od prije 20 godina, koji je i tada predlagao podjelu Mostara na dva etnička dijela. I sadašnji prijedlog HDZ-a je za SDP potpuno neprihvatljiv, jer ne garantuje ravnopravnost i jednaku zastupljenost svih naroda u Gradskom vijeću Mostara.

sdp