SDP za jače zagovaranje temeljnih vrijednosti ZAVNOBiH-a

sdp-glavni-odbor-mostar1

Svečana sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u povodu Dana državnosti BiH, održana je danas u Mostaru, gdje je ponovo skrenuta pažnja na agoniju grada u kojem se institucije države, njen Ustav i temeljna ustavna prava građana najdrastičnije krše i opsoravaju, priopćili su iz SDP-a.

SDP BiH u priopćenju navodi kako stanovništvu Mostara i južnog dijela BiH daje punu podršku u nastojanjima za zaštitom vlastitog dostojanstva i osiguranjem temeljnih ljudskih prava, poput prava na glas i izbor vlasti u skladu s demokratskim načelima.

“Smatramo da je temeljne vrijednosti ZAVNOBiH-a danas potrebno zagovarati i braniti jednako gorljivo, kao u najtežim vremenima fašističkih nasrtaja na našu državu. Radi se o vrijednostima koje predstavljaju temelj savremene BiH, zasnovane na antifašizmu, jednakopravnosti, te opredjeljenosti svih naroda za afirmisanjem stoljetne bh. državnosti”, ističu u SDP-u, navodeći kako je Mostar, grad simbol pluralne BiH, kao takav ponovo izložen nasrtajima suvremenih fašistoidnih ideologija, koje taj grad i njegove građane guraju u nove sukobe, obespravljivanja i poniženja.

SDP BiH, kao najdosljedniji baštinik vrijednosti antifašizma i jednakopravnosti svih građana, očekuje od svih činitelja političkog života da, osim po deklarativnom opredjeljenju, konačno, praktično počnu dokazivati vlastiti antifašizam i državotvornost.

“Iako se vladajuće nacionalističke stranke javno formalno zalažu za antifašistička, a samim tim i europska načela i vrijednosti, veličanje fašizma kroz imenovanja škola, ulica, mostova i drugih javnih objekata i institucija po ratnim zločincima, bilo iz posljednjeg ili iz Drugog svjetskog rata, jasno demantira te navodne patriote, europejce i antifašiste”, smatraju u SDP-u.

Osvrnuli su se i na nedavnu odluku Centralne izborne komisije BiH o suspenziji kandidata s liste Incijativa za Stolac, kazavši kako je ona preuranjena i krajnje dvojbena, a na što ukazuje i činjenica da su članovi CIK-a BiH bili podijeljenjih stavova i pri glasanju u vezi s navedenim činom.

“SDP BiH poziva sve organe, uključujući CIK BiH, Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvansle županije i BiH da postupaju, prije svega, u skladu sa zakonima BiH, te da ne podliježu političkim uticajima u svome djelovanju”, navodi se u priopćenju SDP-a.