SDP: Za trovanje djece moraju odgovarati stvarni krivci

BiH

trovanje djeca

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije Sarajevo najoštrije osuđuje šutnju i nemar Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u odnosu na nedavna dešavanja i trovanje 200 mališana u JU “Djeca Sarajeva”.

Smatraju nedopustivim da nakon dva mjeseca od ovog događaja niko od nadležnih nije poduzeo ništa na pooštravanju mjera kontrole hrane u vrtićima.

Podsjećaju da je firma koja je dostavljala zaražene namirnice samo novčano kažnjena.

– Ovo daje za pravo našoj javnosti da izrazi osnovanu sumnju da firma “Gold Mignon” uživa političku zaštitu vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo – objasnili su.

Naglašavaju da je “briga” za sarajevske mališane počela prije 20 godina kada je tadašnja, a i sadašnja vlast jedan broj vrtića dala na dugoročno korištenje stranim diplomatskim predstavništvima.

Dodaju da su nakon toga nebriga i nemar upravljačkih struktura postavljenih od te iste vlasti doprinijeli uništavanju i propadanju preostalih kapaciteta koji su ovoj ustanovi ostali na raspolaganju.

Kažu da su svjedoci činjenice da je vlast, nakon februarskih protesta 2014. godine, uštede ostvarila samo na mjerama smanjenja porodiljskih naknada u Kantonu Sarajevo i zatvaranjem nekoliko osnovnih škola.

– Ovim putem otvoreno pitamo vladajuću SDA i njihove koalicione partnere kakvu poruku ovim mjerama žele poslati građanima Kantona Sarajevo, čiju su podršku dobili na izborima? Da li SDA smatra da su navedeni postupci u skladu sa narodnjačkom platformom na kojoj se zasniva njena ideologija, a koja na veoma visoko mjesto stavlja porodicu i porodične vrijednosti? – navodi se u saopćenju.

Pozivaju da se Tužilaštvo Kantona Sarajevo oglasi po ovom predmetu i da otkloni sumnje da neusvajanje izvještaja Kantonalnog tužilaštva na Skupštini Kantona Sarajevo ima veze i sa pritiscima koji se odnose na ovaj konkretan slučaj.

– Ostavka dosadašnje direktorice Mirjane Jovanović-Halilović predstavlja moralni čin vrijedan poštovanja, ali ne i preuzimanje odgovornosti za djela koja se čine prema novim naraštajima u Kantonu Sarajevo – poručuju iz SDP-a

SDP BiH će se snažno boriti da se ovakve pojave u društvu iskorijene, jer djeca i građani Kantona Sarajevo to ne zaslužuju, bez obzira na politički legitimitet onih koji to sprovode u djelo, saopćeno je iz KO SDP BiH Sarajevo.