Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Što prije donijeti zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

BiH

parlament-fbih-3

Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom vrlo je važan akt čije donošenje jedva čeka veliki broj parova što ne mogu ostvariti potomstvo prirodnim putem.

Zato je važno donijeti ovaj zakon u Federaciji BiH što prije, rečeno je tokom javne rasprave o Nartu zakona, koju je organizrala Socijaldemokratska partija BiH kao predlagač tog teksta koji je u parlamentarnoj proceduri.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić naglasio je da donošenje ovog zakona znači borbu za novi život i podsjetio da je prvi put upućen u proceduru 2013., a nanovo 22. marta prošle godine.

Poslanik SDP-a Damir Mašić izjavio je da u Federaciji BiH veliki broj kantona nema sistemski reguliranu podršku države u vidu jednog broja besplatnih tretmana biomedicinski potpomognute oplodnje parovima koji na taj način pokušavaju ostvariti roditeljstvo. Predloženi zakon nastoji unaprijediti praksu. S obzirom na to da se vjerska ubjeđenja nekih ljudi kose s njegovim odredbama, oni ne moraju ni koristiti pogodnosti zakona, ali nemaju pravo osporavati drugim ljudima da ga koriste, dodao je Karajbić.

Današnja javna rasprava održana je i povodom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Federalnom parlamentu predložila poslanica Alma Kratina.

Taj tekst je renutno u fazi nacrta i osnovna mu je namjera omogućiti osnovni paket zdravstvene zaštite jednom broju djece u Federaciji koja su zanemarena ili dolaze iz socijalno ugroženih i marginaliziranih grupa, pa zbog nepohađanja škole nemaju osnovno zdravstveno osiguranje. Često ni roditelji takve djece nemaju regulirano osiguranje ni po kom osnovu, kazala je Kratina i dodala da predloženi zakon nastoji ispraviti diskriminaciju i nepravdu.

Direktorica Centra za socijalni rad iz Tuzle Sonja Brčinović izrazila je zadovoljstvo što je zakon ove vrste predložen na federalnom nivou budući da profesionalci iz njene branše najbolje znaju u praksi kako je “gutati knedle” kad je hronično oboljelom djetetu neophodan medicinski tretman, često i bolničko liječenje, a nije osigurano ni po kom osnovu.