BiH

bez trgovine map-om

SDPBiH: Nipošto odustati od članstva u NATO-u

17/05/2019

SDPBiH će se, kao opoziciona stranka, snažno zalagati za NATO i EU integracije i nastavak partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evropske unije

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH poziva sve stranke da se na jednak način izjasne o pokušaju zaustavljanja NATO puta Bosne i Hercegovine.

SDP-a BiH danas je reagovao povodom informacija da bi mogla uslijediti inicijativa da, umjesto Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) Bosna i Hercegovina, po uzoru na Srbiju, reguliše pitanje saradnje s NATO-om isključivo u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), što je ta stranka oštro osudila.

– Podsjećamo, svako odustajanje od aktiviranja MAP-a, prije nego se formira vlast, jeste medvjeđa usluga državi Bosni i Hercegovini, te istovremeno velika nagrada Miloradu Dodiku i SNSD-u. Sumnjamo da bi bilo koja od političkih stranaka, koje sebe smatraju patriotskim, pristala na ovako nešto, ali smo dužni upozoriti na katastrofalne posljedice, čak i razmišljanja u ovom pravcu. Pokušaji obmane da je MAP isto sto i IPAP vode Bosnu i Hercegovinu u pravcu da postane kolonija susjedne Srbije, koja će odlučivati šta su to vanjskopolitički prioriteti naše države, iako o tome postoji jasno i jednistveno utvrđeni stav Predsjedništva BiH, koji kaže da su to Evropska Unija, NATO i regionalna saradnja – saopćeno je iz SDP-a.

SDPBiH će se, kao opoziciona stranka, snažno zalagati za NATO i EU integracije i nastavak partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evropske unije, u cilju ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

S druge strane, insistirat će na dosljednoj primjeni usvojenih zakona, u ovom slučaju Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, koji obavezuje Parlamentarnu skupštinu BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo BiH, te sve subjekte odbrane, da u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti provode sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

– Ništa drugo za SDP BiH ne dolazi u obzir, te pozivamo stranke koje formiraju vlast da to što prije urade, ali nipošto trgujući sa članstvom u NATO-u – poručuju iz te stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.