Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH: Općinama rasporediti polovinu novca iz Fonda za zaštitu okoliša

predsjednistvo sdp apr

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) smatra da Vlada FBiH novim Prijedlogom zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost, kako navodi u saopćenju, ponovo krši vlastita načela lokalne samouprave, prema kojima uređenje prostora i zaštita čovjekove okoline spadaju u nadležnosti lokalne samouprave.

U saopćenju ove stranke navodi se da su zastupnici SDP-a uložili amandman kojim traže da se polovina sredstava iz Fonda direktno raspodijeli općinama i gradovima.

-Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prva tačka dnevnog reda je Prijedlog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost na koji su zastupnici SDP BiH Jasmina Zubić i Elvir Karajbić uložili amandman. Predloženi amandman se odnosi na član 22. zakona kojim su definisali da se sredstva od naknada prikupljena po osnovu ovog zakona trebaju raspoređivati u odnosu: 20 posto Federaciji, 30 posto kantonu i 50 posto jedinicama lokalne samouprave, dok je u predloženom tekstu zakona predviđena raspodjela u odnosu: 30 posto Federaciji i 70 posto kantoni, od čega bi kantoni bili dužni uplaćivati 30 posto općini iz koje su prihodi prikupljeni – navodi SDPBiH.

Iz ove stranke dodaju da, ukoliko bi bio prihvaćen njihov amandman, općine i gradovi bi dobivali direktno u budžet 2,5 puta više nego što je sada predviđeno, čime bi se općinama omogućilo da pravovremeno planiraju i pripremaju projekte iz oblasti zaštite okoliša, te bi im se, smatra SDP, konačno vratile nadležnosti prema Zakonu o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

– Zastupnici SDP BiH se nadaju i da će načelnici i načelnice općina podržati ovaj amandman, te potaknuti svoje stranačke kolege u Parlamentu FBiH da pozitivno glasaju. Ovo je prilika da se prevaziđu stranačke razlike i da se za dobrobit građana omogući lokalnim zajednicama da izvršavaju svoje obaveze – poručuju iz SDP-a.