Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH: Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH moraju stati u zaštitu svojih građana

BiH

sdp-bih

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH oštro osuđuje današnje hapšenje Nasera Orića, ratnog komadanta odbrane Srebrenice.

– Indikativno je da se hapšenje dešava samo mjesec dana pred obilježavanje dvadeset godina od genocida u Srebrenici i rezolucije o Srebrenici najavljene od Velike Britanije i Ujedinjenih nacija, koje su, izgleda, najviše pogodile političke zvaničnike iz Srbije – navodi se u saopćenju Centra za informisanje SDP-a BiH

Iz SDP-a pozivaju „institucije BiH, pogotovo Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH da napokon stanu u zaštitu svojih građana i da ne dozvole da budu glavna meta političkih potjernica iz Srbije“.

– Oni su dužni reagirati odmah i bez bilo kakvog oklijevanja. Isto tako, državni organi BiH što prije moraju osigurati svu pravnu pomoć Naseru Oriću, a pravosudnim institucijama Srbije te tamošnjoj vladi ponovo uputiti jasan protest protiv podizanja potjernica, koje su trebale biti povučene još prije više od godinu dana. Krajnje je vrijeme i da Tužilaštvo BiH počne odlučnije djelovati u zaštiti građana BiH te da recipročno odgovori na poteze srbijanskog tužilaštva, naročito jer se stotine osumnjičenih, pa čak i pravosudno osuđenih ratnih zločinaca, bezbrižno šeta Srbijom – ističe se.

Uz skorašnje obilježavanje dvadeset godina od genocida u Srebrenici, ovakve situacije, kako se dodaje, više se ne bi trebale dešavati, jer se njima narušavaju susjedski odnosi između Srbije i BiH, ali se, u isto vrijeme, ugrožavaju i procesi međusobnog pomirenja među narodima regiona.