Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH: Rad vlasti na državnom nivou katastrofalan

sdp.reformskovijece

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas je na sjednici u Sarajevu ocijenilo da je rad vlasti na državnom nivou “potpuno katastrofalan”.

Smatra da je “sramotno da već više od dvije godine mandata Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH praktično ništa ne rade”.

Na sjednici je ponovljen stav da delegati SDP-a nikad neće podržati novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, koji je, po njihovom mišljenu, krajnje nepovoljan za buduće penzionere.

– SDP-u je apsolutno neprihvatljiva logika SDA po kojoj je reforma PIO sistema smanjenje ionako malih penzija. Stav SDP-a je potpuno jasan – stabilnost fonda PIO je u investicijama i zapošljavanju, koji su totalno zaustavljeni u mandatu SDA-ove vlade FBiH. Umjesto da za neusvajanje ovog zakona direktno krivi svog koalicijskog partnera, HDZBiH, s kojim već nekoliko decenija čini čvrstu osovinu, SDA pokušava opozicione stranke okriviti za nefunkcionisanje ionako letargične vlasti – navodi Predsjedništvo SDP-a, saopćeno je iz te stranke nakon sjednice Predsjedništva.

Također, podsjeća se da su u mandatu Vlade FBiH predvođene SDP-om, penzije dva puta uvećane na osnovu realnih investicija u energetiku i Koridor 5-C, koji su rezultirali novim zapošljavanjem.

– Uvećanje penzija je izraženo u mjeri da su na kraju mandata te Vlade, u odnosu na period prije njenog formiranja, primanja penzionera praktično uvećana za iznos jedne dodatne, trinaeste penzije – istaknuto je.

Predsjedništvo SDP-a osudilo je nedavno održani koncert Thompsona u Novom Travniku, kao i sutrašnji koncert tog izvođača u Mostaru, u okviru podrške osuđenim ratnim zločincima.

Smatraju da se tim koncertom “dodatno želi potpiriti nacionalna mržnja između Bošnjaka i Hrvata te prizivati aveti prošlosti iz propalog projekta Herceg-Bosne”.