Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS i Ministarstvo finansija RS-a suprostavljeno o akcizama

pandurevic sds parlament bih

Srpska demokratska stranka poziva ministra finansija u Vladi RS Zorana Tegeltiju da, umjesto što, kako se navodi u saopćenju, na najneobzirniji način obmanjuje javnost, objavi informacije na kojoj je sjednici Vijeća ministara BiH razmatrano pismo namjere MMF-u, kada se Vijeće ministara izjasnilo o njemu i kada je odobrilo aranžman sa MMF-om?

– Takvu sjednicu Vijeća ministara neće naći jer se aranžmani sa MMF-om prave mimo institucija, neustavno i nezakonito, na način da šest ljudi iz tri patrije – SNSD-a, SDA i HDZ-a sjednu, potpišu pismo namjere MMF-u i zaduže građane – ističe se u saopćenju SDS-a.

Podsjećaju ministra finansija Zorana Tegeltiju da je čak i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović svojevremeno potezao pitanje zakonitosti i ustavnosti aranžmana sa MMF-om, upravo zato što nijedan takav aranžman nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od Ustavom i zakonom ovlašćenih institucija, uključujući i Vijeće ministara, nije dao saglasnost da se o ovakvim aranžmanima uopšte pregovara.

– Upozoravamo ministra Tegeltiju da su ovakvi aranžmani suprotni Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH i Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, što je svojevremeno tvrdilo i Predsjedništvo BiH čiji je član bio funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović – navode iz SDS-a.

Prethodno je iz Ministarstva finansija RS-a saopćeno da SDS nastavlja da obmanjuje javnost pitanjima vezanim za aranžman sa MMF-om i načinom korištenja sredstava iz akciza za naftne derivate.

SDS tvrdi da nema ništa sa Aranžmanom sa MMF-om, ali je poznato, navode, da je aranžman moguće postići samo ako se sa njim usaglase svi nivoi vlasti, vlade RS, FBiH i Vijeća ministara.

– Predstavnici ovih institucija u Fiskalnom savjetu potpisali su Pismo namjere. Jasno je da aranžman s MMF-om nije mogao biti postignut bez saglasnosti srpskih ministara u Vijeću ministara BiH – saopćili su iz Ministarstva finansija RS-a.

Pozvali su SDS da saopći javnosti i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija da li podržava Reformsku agendu i Aranžman sa MMF-om u cjelini, te da će svaki njihov odgovor biti prihvatljiv za ovo ministarstvo.

Ističu i da eventualno povećanje akciza za naftne derivate neće uticati na cijenu dizel goriva koje koriste poljoprivrednici u RS.

Dodaju da za razliku od poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH, proizvođači u RS imaju regresirano dizel gorivo za koje ni danas, a ni ubuduće, neće plaćati akcizu na dizel gorivo, naknadu za izgradnju puteva i izgradnju auto-puteva.