Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS i SNSD ne biraju sredstva u međusobnom obračunu

Boris Jerinic

Rat između vlasti i opozicije, SNSD-a i Saveza za promjene, u Republici Srpskoj je prešao sa riječi na djela. Nakon optužbi i podmetanja, počelo se sa hapšenjima.

Stranke u tom entitetu, prvenstveno SNSD i SDS ne biraju sredstva putem kojih će doći do cilja-prevlasti kako na nivou RS-a tako i na nivou BiH, piše Dnevni list.

Uslijed bezazlene situacije oko eksproprijacije zemljišta za potrebe RiTE Stanari uhapšen SDS-ov kadar Boris Jerinić inače zamjenik ministra odbrane BiH. Jerinić je kazao da je branio svoju zemlju koja mu je, kako kaže, nelegalno oduzeta. Ovaj događaj prerastao je tokom jučerašnjeg dana u ozbiljan incident između vlasti i opozicije, a uključene su u sve ponovno i institucije RS-a.

U Stanarima je, iako se radilo o ranim jutarnjim satima i bezazlenom događaju bilo na desetine pripadnika MUP-a RS-a, ali i nekoliko kamera koje su iz raznih kutova snimale privođenje. Cijeli scenarij očito je planiran i sa jedne i sa druge strane.

https://www.youtube.com/watch?v=APFYAiSGkAM

Jerinić je nakon što je oko podneva pušten iz pritvora kazao kako je pružao pasivni otpor, ali kako su mu pored svega pripadnici MUP-a RS-a stavili lisice na ruke.

Pojasnio je kako je priveden jer se protivio eksproprijaciji njegovog privatnog zemljišta za potrebe Rudnika i Termoelektrane “Stanari”.

Kršenje građanskih prava

“Donesena su određena rješenje od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja su nezakonita i neustavna. Vlada RS-a također je donijela neustavno rješenje. Ovo je jedan vid pravnog nasilja nad građanima RS-a”, rekao je Jerinić tvrdeći kako su predstavnici RS-a mimo zakona ušli na njegov privatni posjed i lišili ga slobode.

“Ja nisam bio obaviještena strana u postupku. Oni su donijeli određeno rješenje, o čemu mene nisu informirali. To sve što rade je veliki interes struktura vlasti u RS-u prije svega SNSD-a i Milorada Dodika”, kazao je Jerinić dodavši kako se radi o klasičnoj zloupotrebi institucija RS-a.

Najavio je na koncu i podnošenje krivičnih prijava protiv Pravobraniteljstva RS-a, ljudi u Geodetskoj upravi, premijerke RS-a Željke Cvijanović i protiv MUP-a RS.

“Tražit ću svoja prava na suda, ako treba i u Strazburu”, zaključio je Jerinić.

Situaciju je odmah iskoristio i šef SDS-a Mladen Bosić kazavši kako je RS u funkciju tajkuna i optužujući predsjednika RS-a Milorada Dodika za kriminal i upropaštavanje svega u RS-u pa tako i RiTE Stanari. Smatra kako je hapšenje Jerinića još jedan dokaz da se u obračunu tajkuna s interesima običnih građana ne biraju sredstva.

“Očigledno je da je Milorad Dodik stavio institucije RS-a u funkciju tajkuna i onih koji su na raznorazne načine došli do velikih novaca”, rekao je Bosić dodavši kako je očito interes “onih koji drže Dodika na vlasti, novcem i utjecajem, značajniji od interesa ‘običnih građana”. Bosić smatra da i policija i pravosuđe RS-a služe za prikrivanje kriminalnih radnji i na neki način osiguranja kapitala najbogatijih.

“SDS će nastaviti da se bori protiv onih koji su opljačkali RS i to je naš politički cilj i neće nas zaustaviti ‘sindikat kriminalaca’ koji se organizirao i vidljiv je prilikom svakog pokušaja procesuiranja onih koji su pokrali stotine miliona maraka od naroda”, kaže šef SDS-a.

SNSD: Bosić izgubio kompas

Sa druge strane od dešavanja u Stanarima ogradilo se Ministarstvo odbrane BiH iz koga kažu kako je Jerinić u spornim dešavanjima sudjelovao kao građanin koristeći slobodan dan godišnjeg odmora.

“Stoga se ovaj slučaj ne može dovesti u vezu sa vršenjem funkcije zamjenika ministra obrane BiH, niti sa aktivnostima Ministarstva odbrane BiH”, ističe iz ministarstva.

Oglasio se i prozvani SNSD. Glavni sekretar SNSD-a Luka Petrović smatra kako svaki građanin mora odgovarati za ometanje organa, pa tako i Jerinić.

“Da je riječ o običnoj loše izrežiranoj predstavio govori i činjenica da je na mjestu događaja bila i kamera ili kamere BN televizije, koje je očito Jerinić pozvao. Inače što bi bilo koja televizija poslala svoju kameru na uobičajen radni dan u poslovnom životu Geodetske uprave”, istakao je Petrović.

Komentirajući Bosićeve reakcije kaže kako su riječi šefa SDS-a davno izgubile smisao.

“Mladen Bosić je sa terena izdaje srpskih nacionalnih interesa, kriminalizacije svega i svačega krenuo u otvoreno podrivanje finansijske i gospodarske stabilnosti RS-a. Upravo SDS i Bosić prvo su napali Pavlović banku, inače stranu investiciju u RS. Izgleda da je na red došla još jedna strana investicija kao što je RiTE Stanari, od koje praktično živi cijeli taj kraj, a od koje RS ima i veliku dobit”, istakao je Petrović.

Na kraju kaže kako je Bosić izgubio kompas uslijed velike želje da sruši Dodika van izborne trke, jer, po njemu, na izborima to nikada nije mogao.

Prekršajni nalozi

Iz Centra javne bezbjednosti Doboj kazali su kako su Boris i Stanko Jerinić privedeni zbog ometanja i sprečavanja državnih organa u vršenju javnih funkcija u mjestu Raškovci, općina Stanari, te kako su pušteni na slobodu nakon što su im izdati prekršajni nalozi. Navode kako su Jerinići pružili pasivni otpor na način da su stali ispred radne mašine kako bi spriječili pristup na jednu od parcela.