Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konferencija za medije

SDS predstavio Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji ne predviđa strane sudije

Želimir Nešković
Foto: Amer Kajmović/FENA
Želimir Nešković

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) izjavio je na konferenciji za medije da bi po tom zakonu bilo devet sudija Ustavnog suda i svi bi morali biti državljani BiH

Srpska demokratska stranka (SDS) predstavila je danas u Sarajevu svoj Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji ne predviđa učešće stranih sudija u radu te institucije.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković (SDS) izjavio je na konferenciji za medije da bi po tom zakonu bilo devet sudija Ustavnog suda i svi bi morali biti državljani BiH.

-Predstavnički dom PSBiH bi birao šest sudija a Narodna skupština RS-a troje, dok bi iz svakog konstitutivnog naroda moglo biti najviše troje sudija – naveo je Nešković.

Dodao je da bi se odluke donosile većinom glasova svih sudija, koja uključuje najmanje jedan glas sudije iz jednog od konstitutivnih naroda i iz jednog od entiteta.

Nešković je rekao da je zakon jučer uputio u hitnu parlamentarnu proceduru i očekuje da sutra bude na dnevnom redu sjednice Doma naroda PSBiH.

Također, izrazio je očekivanje da SNSD podrži taj prijedlog zakona i da lobira kod svojih koalicionih partnera za podršku zakonu.