Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDS: Vlada RS-a lokalne zajednice ostavila bez prihoda

BiH

cvijanovic skupstina

Vlada Republike Srpske (RS) od proteklih lokalnih izbora i ubjedljive pobjede SDS-a sistematski prebacuje teret ekonomske krize na lokalne zajednice, s ciljem da se općinske vlasti koje ne vodi SNSD okrive kao nesposobne, upozorili su danas članovi Konferencije lokalne samouprave Srpske demokratske stranke (SDS).

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a i načelnik Teslića Milan Miličević podsjetio je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da su lokalne zajednice ostale bez izvornih prihoda, jer su preneseni na budžet RS-a, kao što je slučaj po osnovu koncesija ili taksi na posječeno drvo, koje ubiru „Šume RS-a“.

-Nekoliko općina je pokrenulo sporove sa ‘Šumama RS-a’ zbog neisplaćenih sredstava, dok se šume, uglavnom bespravno i bjesumučno sijeku, ugrožavajući šumsko bogastvo, putnu infrastrukturu, vodotokove…, dok izvorni prihodi ne dolaze tamo gdje treba, u lokalne budžete, što je neophodno za život građana, precizirao je Miličević.

Prosječna općina, koja ima oko 50.000 stanovnika, naveo je, na osnovu različitih taksi usmjeri prema budžetu RS-a oko 30 miliona KM, isključujući PDV-e, a od toga se lokalnoj zajednici vrati svega oko 1,5 miliona KM.

-To je atak i siromašenje općina, koje su u direktnom kontaktu s građanima, dodao je.

Ukazao je i na neprihvatljive odredbe Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi u RS, kojima se nastoje prenijeti nadležnost lokalnih skupština na Vladu RS, jer raspuštanje lokalnih skupština od Vlade, kako ističu, direktno ugrožava izbornu volju birača i u suprotnosti je s evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Ocijenio je kao neprihvatljivu najavu Vlade RS-a o prelaska zdravstvenih ustanova na trezorsko poslovanje jer su općine prezadužene i njihovi budžeti to ne bi mogli podnijeti.

Načelnik Općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović naveo je konkretan primjer kojim Vlada RS-a nastoji da što više lokalne zajednice optereti rashodima, a i da im umanji prihode.

-Bosanska Gradiška je dobila odbijenicu od Agencije za agrarna plaćanja i u Vladi očigledno nema ni 260.000 KM da bi se pomogla izgradnja infrastrukture u agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli gdje smo posljednje tri godine uspjeli privući 15 novih investitora koji će uložiti 45 miliona KM u svoje pogone i zaposliti 630 novih radnika, naveo je Latinović.

Istakao je da je očigledna strategija Vlade RS-a da proglasi sve načelnike iz Saveza za promjene „nesposobnim“, a istovremeno se općine „razvlašćuju“ od prihoda, ali se prebacuje sve više obaveza.

-U Bosanskoj Gradišci imamo i primjer da Vlada RS-a nastoji da nam otme oko 700.000 eura iz IPA fondova za projekat izgradnje kanalizacije. Radi se o grant sredstvima, a Zakon o zaduženjima, dugu i garancijama ne prepoznaje obavezu Skupštine općine da usvoji odluku o tim grant sredstvima, jer je to tehničko pitanje koje je riješeno ranijim prihvatanjem odluke o zauženju Evropske investicione banke (EIB), čiji separatni dio su i ova sredstva granta. Preuzeli smo određene mjere i prema EIB-u i očekujemo da će se ovaj problem riješiti u korist građana Bosanske Gradiške, istakao Latinović.