Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDU BiH: Vladajuće stranke u Federaciji priželjkuju da se referendum desi

sdu bih

Današnji sastanak između predsjednika eniteta RS i premijera Srbije “izgleda da je poslužio samo kao utvrđivanje već poznatih stavova u vezi sa zakazanim referendumom o danu manjeg BiH entiteta, a ono što je jasno je da Dodik sada pokušava da utvrdi svoju izlaznu strategiju ukoliko bude morao da otkaže referendum”, saopćio je SDU BiH .

“Sa druge, strane zvanični Beograd tipično vodi licmejernu politiku i diplomatski kaže da je protiv održavanja referenduma, te da se neće miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, ali iza kulisa daje punu podršku Dodiku upravo miješajući se na taj način u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Za ovakvo stanje ništa manju odgovornost ne snose niti vladajuće stranke iz FBiH koje svoj izborni rezultat vide po ko zna koji put na širenju straha od izbijanja rata za šta su uvijek krivi oni ‘drugi’. Njihovi predstavnici u državnim organima Bosne i Hercegovine se iz svojih uskih političkih interesa drže po strani i priželjkuju da se referendum desi kako bi pokupili političke poene pred lokalne izbore. Moramo istaći da Dragan Čović i njegov HDZ BiH vodi vrlo štetnu i pogubnu antidržavnu politiku s ciljem destabilizacije države i stvaranja haosa iz kojeg bi se kreirao ambijent za novi treći entitet koji bi obezbjedio tobože ‘punu ravnopravnost’ hrvatskom narodu u BiH”, navodi se u saopćenju.

Rukovodstvo SDU BiH ponavalja svoj stav da je “referendum pravno, a ne političko pitanje i da izvlačenje političkih poena iz stvaranja vještačkih kriza radi prikrivanja vlastitog kriminala može biti vrlo opasno po Bosnu i Hercegovinu i kompletan region”.

“Stoga tražimo od visokog predstavnika u BiH ‘uspavanog’ Valentina Inzka da se konačno probudi i djeluje. Isto tražimo i od Tužilaštva BiH koje, nažalost, čeka politički rasplet situacije u vezi referenduma kako bi sakrili njihov strah od djelovanja i korištenja instrumeneta pravne države protiv svih onih koji narušavaju ustavni poredak BiH”, zaključuje se u saopćenju SDU BiH.