SDU traži momentalnu obustavu rada svih kladionica

kladionicar

Socijaldemokratska unija (SDU) BiH traži da se u Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH i državi BiH momentalno obustavi rad svih kladionica, sve dok se ne usvoji odgovarajuća legislativa koja će regulisati njihov legalan rad. Ovakav radikalan pristup rezultat je naše opravdane sumnje da su kladionice referentne tačke za razne kriminalne djelatnosti od pranja novca pa dalje, jer njihovi vlasnici odbijaju uvođenje sistema kontrole i oporezivanja – navodi se u saopćenju za javnost SDU-a.

U ovoj stranci su mišljenja da zbog nedovoljne uređenosti ovog sektora protoka novca, postoji realna opasnost zloupotrebe u transferu novca preko kladionica od strane raznih terorističkih grupacija. Stoga, ovom vrlo ozbiljnom problemu u društvu treba pristupiti vrlo ozbiljno sa svih nivoa vlasti. Nažalost, navode iz SDU-a, to nije slučaj.

SDU posebno kritizira predsjednika Federacije, Marinka Čavaru, zbog njegove odluke da na sastanak primi vlasnike kladionica koji su, kako se navodi u saopćenju ove stranke, “očigledno njegovi politički sponzori”.