vruće je u sda

Sebija Izetbegović: Zvizdić spreman napasti dojučerašnje prijatelje, kao što je napao Novalića

sebija11 (1)

Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese

Prof. dr. Sebija Izetbegović, potpredsjednica Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, komentirala je rezultate lokalnih izbora, odnose sa Denisom Zvizdićem, zdravstvenu situaciju u BiH…

Komentirajući rezultate izbora supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića je kazala da nije imala nikakvu ni praktičnu niti formalnu ulogu u izboru kandidata za načelnike, niti u sastavljanju listi kandidata za vijećnike.

– Kantonalni odbor je posredstvom predsjednika i potpredsjednice Kantonalnog izbornog štaba samo pružao pomoć općinskim odborima u svim segmentima u kojima su oni iskazali potrebu. Imena kandidata za načelnike, kao i imena kandidata za vijećnike, i njihov redoslijed, isključivo je kreiran u općinskim organizacijama – kazala je Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Izetbegović je prokomentirala i zahtjeve pojedinih ljudi iz vrha SDA, a prije svih Denisa Zvizdića, da kompletno rukovodstvo KOSDA Sarajevo odstupi sa stranačkih dužnosti.

– Izborni rezultat u Kantonu Sarajevo, ali i diljem Bosne i Hercegovine, pokazuje da je potrebno ozbiljno analizirati način rada općinskih odbora pri izboru kandidata i formiranju listi. Iznenađena sam načinom na koji je Denis Zvizdić formulirao zahtjev za smjenom odbora SDA, osobito što je u tom zahtjevu prisutan neprimjereni ultimativni ton, mada sam ranije primijetila da je spreman napasti dojučerašnje prijatelje ako procijeni da su poljuljani, kao što je napao Novalića. Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese. Oni su na nivou prosjeka koji je ovaj put postignut u kantonima sa bošnjačkom većinom – Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom, Zeničko-dobrojskom… – kazala je Izetebegović i dodala.

– Ostavku, naravno, neću podnijeti na zahtjev Denisa Zvizdića, jer me ni on, niti bilo koji pojedinac, nije postavio na tu, niti na bilo koju drugu poziciju. Odgovorna sam onima koji su glasali za mene, a takvih je bilo mnogo. O smjenama, na bilo kom nivou i dijelu organizacije SDA, će se moći govoriti tek nakon temeljite analize izvještaja koji trebaju biti podneseni od strane svih općinskih i kantonalnih organizacija koje su podbacile – kazala je.

Upitana je gdje je u stranačko-političkom smislu došlo do razlaza sa Denisom Zvizdićem?

– Ovo je pitanje za Denisa Zvizdića, on zna odgovor, a ja mogu samo nagađati. Mislim da je sve krenulo sa kandidaturama 2018. Tada me istinski začudilo njegovo povlačenje iz unutarstranačke utrke za člana Predsjedništva, sa obrazloženjem da neće da konkuriše meni, kao što me sada čudi način na koji me je prozvao u svojim istupima. Ni jedno ni drugo, po meni, ne pristaje ozbiljnom političaru, pa ni muškarcu koji drži do svog digniteta.