Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam dana od tragedije u kojoj su tri mladića izgubila život u Vrbasu

mladici
Foto: Facebook

U nedjelju 21. maja oko 13 sati u mjestu Podbarevo, općina Jajce, automobil Renault Clio sletio s magistralne ceste u rijeku Vrbas.

Oko 18 vozilo je izvučeno na obalu, a u njemu je pronađeno tijelo mlađeg muškarca, koje pripada Abdurahmanu Ljevakoviću (26), sinu muftije sarajevskog Enesa Ljevakovića.

S Ljevakovićem su još putovali Nihad Klino i Mehmed Karadža.

Sedam dana nakon ove tragedije Muhamed ef. Velić na Facebook profilu prisjetio se ove velike tragedije:

“Tačno prije sedam dana, u ovaj sat, kod Jajca su smrtno stradala tri mladića: Abdurahman, Nihad i Mehmed. Pošli su prema Banja Luci, u zijaret Ferhadiji. Sletjeli su s puta i Vrbas ih je otrgnuo, Allahovim emerom. Još uvijek smo tužni zbog toga i samo Allah zna kada ćemo se devranisati od te boli, a, naravno, najteže je porodicama ovih mladića, Allah da im svoju milost, pomoć i sabur podari. No, razmišljam o njihovoj pogibiji i razgovaram o tome s ljudima koji su ih znali.

Njih su trojica bili najbolji drugovi, još iz školskih klupa su bili nerazdvojni. Nihad je bio i sportista, mislim da je imao i položen crni pojas u karateu, Abdurahman je bio više profiliran u intelektualnom angažmanu, pisanju i prevođenju naučnih i vjerskih tekstova, a Mehmed je završio elektro-tehniku nakon medrese i trebao je početi raditi dan nakon utapanja. Ali, njegova nafaka je bila ahiretska i džennetska. Bili su najbolji drugovi. Znali su gotovo sve svoje tajne.

Međutim, samo je Nihad znao plivati, a on je i vozio auto. Kada su sletjeli u jezero, to je utapanje bilo relativno brzo, čovjek-očevidac koji je obavijestio policiju, vidio je da je jedan od njih u jednom trenutku isplivao na površinu i zvao u pomoć. To je bio najvjerovatnije Nihad, jer je samo on znao plivati. I bio je dobar plivač. A Abdurahman i Mehmed nisu znali plivati. To je znao i Nihad. Budući da je on znao plivati i da se već izvukao iz auta na površinu, znao je za svoje drugove, koji su ostali zarobljeni u autu pod vodom, da ne znaju plivati. Vratio se ponovo u mutni Vrbas i kumulaciju da ih pokuša spasiti. Nije se više pojavljivao. Ostao je s njima zauvijek. Tri najbolja druga. Tri šehida.

Nihadova majka je zvala ove druge porodice da traži halala od njih za svoga Nihada, jer je on bio vozač, osjećala je veću odgovornost. Duša draga vjernička, i u času nemjerljive boli, ona misli o tome. Rekli su joj da su oni sada svi kao jedna porodica i da je tako Allah odredio i da tu nema ničije krivice niti odgovornosti”, stoji između ostalog u objavi Muhameda ef. Velića koju u potpunosti možete pročitati ovdje: