Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom

Sedam klubova traži vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH

parlament fbih

Jedna tačka dnevnog reda: Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije Covid 19 i izostanak adekvatnih mjera za suzbijanje iste od strane Vlade FBiH“

Klubovi zastupnika SDP BiH, Naše stranke, SBB, ASDA (NES), PDA, NIP i NB Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnijeli su predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma.

Podnosioci zahtjeva traže od predsjedavajućeg da u proceduri razmatranja ovog zahtjeva postupi u skladu sa članom 98. Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i već danas uputi poziv za vanrednu sjednicu Predstavničkog doma sa sljedećim dnevnim redom:

“Pogoršanje epidemiološke slike u FBiH kao posljedica pandemije Covid 19 i izostanak adekvatnih mjera za suzbijanje iste od strane Vlade FBiH“

– Obzirom na ukupno pogoršanje epidemiološke slike u cijeloj Federaciji BiH, te rapidnog rasta broja novozaraženih, a isto tako potpunog izostanka donošenja adekvatnih zdravstvenih i ekonomskih mjera od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, zahtijevamo da Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u narednih 72 sata održi hitnu sjednicu na kojoj će razmotriti aktuelno stanje i zaključcima naložiti vladi adekvatno postupanje – naveli su.

Imajući u vidu da Vlada FBiH, kako ističu, punih 5 mjeseci nije poduzimala niti jedan korak u svrhu nabavke vakcina protiv Covida i da je prve aktivnosti poduzela nakon što je na to 24. februara usvojenim zaključcima obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, smatraju da bi hitna tematska sjednica na kojoj bi se donijele adekvatne mjere doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH i davanju okvira za sistemsku pomoć privrednicima.

“Nedopustivo je nečinjenje Vlade FBiH u situaciji kada treći val pandemije doživljava vrhunac, kao i neujednačeno postupanje od strane nižih nivoa vlasti, a pogotovo vlada pojedinih kantona koje nisu poduzele gotovo nikakve mjere u zaustavljanju širenja zaraze. Također, na ovoj sjednici zahtijevaju prisustvo svih ministara u Vladi FBiH – kaže se u zahtjevu.