Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament fbih

Sedam opština u BiH dobija status grada

ljubuski

Da bi Čapljina, LJubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik postali gradovi neophodno je da inicijativu potvrde oba doma Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas nekoliko zakonskih prijedloga čiji je cilj da Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik dobiju status grada.

Predloženi zakoni upućeni su u proceduru po skraćenom postupku, a najoštrija polemika vođena je o usklađenosti zakona o lokalnoj upravi i gradovima sa Ustavom FBiH, te da li ovih sedam opština zadovoljavaju kriterijume gradova.

Da bi Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik postali gradovi neophodno je da inicijativu potvrde oba doma Parlamenta FBiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podržali su i Nacrt zakona o podršci porodicama sa djecom koji predviđa da dječiji dodatak bude isplaćivan iz federalnog budžeta.

Ovakvo zakonsko rješenje je garancija da će sva socijalno ugrožena djeca u FBiH dobiti jednak iznos, a obezbjeđuje se i jednak iznos porodiljske naknade za porodilje koje nisu u radnom odnosu.

Predstavnički dom usvojio je Nacrt zakona o otpisu poreskih dugovanja fizičkih lica – rezidenata FBiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva, koji je predložio poslanik Ifran Čengić.