Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam upečatljivih izjava Milorada Dodika na suđenju Ratku Mladiću

BiH

mladic dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, u Hagu je dao iskaz kao svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu Vojske RS-a i optuženom za genocid i ratne zločine, generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Dodik je kazao kako isključivu krivicu za rat u Bosni i Hercegovini snose Bošnjaci i Hrvati te uputio oštre kritike nekadašnjem predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Ovo je sedam upečatljivih izjava koje je Dodik izrekao tokom današnjeg svjedočenja.

O HDZ-u, SDA i SDS-u prije rata

– HDZje bila integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donijelo mnogo turbulencija u parlamentu tadašnje BiH. SDA je takođe podržala raspad bivše Jugoslavije i samostalnost Slovenije i Hrvatske. SDS je bila za ostanak Jugoslavije i BiH u Jugoslaviji.

O Jasenovcu i ratu u Hrvatskoj tokom devedesetih

– Ogroman broj srpskog stanovništva iz sjevernog dijela Bosne bio mentalno u tom sukobu, solidarišući se sa Srbima u Hrvatskoj. Na bazi negativne percepcije iz Drugog svjetskog rata. Prema podacima, u Jasenovcu je ubijeno 700.000 ljudi, od čega 500.000 Srba. To je kod Srba na tim prostorima bila snažna karakteristika u njihovom mentalitetu i strah da se to ponovo ne desi.

O referendumu za nezavisnost BiH

– U januaru 1992. godine donesena je odluka o raspisivanju referenduma bez učešća Srba, ne samo iz SDS-a, nego i nas, nezavisnih poslanika. Referendum je bio nelegalan jer on nije poštovao ustavne odluke o uvažavanju naroda, već je bio manifestacija političke volje i arogancije muslimana i Hrvata. Taj referendum održan je posljednjeg dana feruara i 1. marta i na njega su izašli isključivo Bošnjaci i Hrvati i statistički ih je bilo 64 odsto. Velika većina glasala je za odluku o proglašenju samostalne države.

O BiH i narodima u njoj

– o je je zemlja u kojoj se veoma teško, ikada, dolazilo do konsenzusa. Ta tri naroda nikada u istorijski važnim trenucima nisu bila na jednoj strani, nego su uvijek bila na podijeljenim historijskim ulogama, u pravilu suprotstavljenim i neprijateljskim.

O Patriotskoj ligi

– Patriotska liga bila je oružano krilo SDA, čija se uloga kasnije vidjela u mnogim događajima. Prva žrtva rata bila je kada je ubijen otac mladoženje na srpskoj svadbi, a što je uznemirilo cijelu srpsku zajednicu. Nakon toga, desile su se i aktivnosti Patriotske lige na području Bosanskog Broda i na drugim mjestima gotovo u seriji.

O etničkom čišćenju i Skupštini RS

– Nije postojao ni usmeni ni pisani plan o etničkom čišćenju. Čak je bilo pokušaja da se u rad Narodne skupštine Republike Srpske uključe predstavnici Bošnjaka sa prostora Krajine. Danas mogu reći da sam potpuno uvjeren da politika tog vremena nije bila politika etničkog čišćenja.

O Aliji Izetbegoviću

Alija Izetbegović je nastojao da se lažno predstavlja. On je uveo narod u rat i nastojao je ostvariti dominaciju Bošnjaka na cijeloj teritoriji BiH. Muslimani su htjeli nametnuti svoju volju i Srbima i Hrvatima te proglasiti nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Alija Izetbegović je prekršio princip konstitutivnosti prije rata i to je dovelo do rata.