Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Domu mladih

Sedmica konferencija: Point i Global Fact u Sarajevu

global fact

Global Fact 11 organizuju Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) i Poynter institut iz SAD-a, uz lokalnu podršku UG “Zašto ne” iz Sarajeva i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

U Sarajevu će se u posljednjoj sedmici juna okupiti veliki broj predstavnika/ca svjetskih i regionalnih platformi za provjeru činjenica, medija, univerziteta te nevladinih organizacija i institucija koje rade na promociji i osnaživanju svjetskog informacijskog ekosistema te društveno odgovornog korištenja novih tehnologija.

Povod okupljanja su dvije međunarodne konferencije – Point (24–25. juni) i Global Fact (26–28. juni), koje će u ovom periodu u sarajevskom Domu mladih ugostiti više stotina govornika/ca i učesnika/ca iz svih krajeva svijeta. Jedna od glavnih govornica ovogodišnjeg Global Facta jeste poznata američko-filipinska novinarka Maria Ressa, koja je za svoj doprinos borbi za slobodu izražavanja 2021. godine nagrađena Nobelovom nagradom za mir.

Sedmicu konferencija 24. juna otvara 12. izdanje Point konferencije, vodećeg regionalnog događaja u oblastima političke odgovornosti i novih tehnologija. Point je od 2012. godine do danas u Sarajevu ugostio brojne eksperte/ice iz spomenutih oblasti te na stotine učesnika/ca okupljenih oko zajedničkih ideja i projekata koji se tiču aktuelnih političkih i društvenih pitanja te efikasnog i društveno odgovornog korištenja novih tehnologija.

Program ovogodišnje Point konferencije fokusiran je na predavanja, diskusije i radionice koje tematiziraju izbore u SAD-u i Evropskoj uniji, nedemokratske tendencije zabilježene kroz usvajanje tzv. zakona o stranim agentima u različitim zemljama te evropske propise o medijima i društvenim mrežama (DSA/DMA/CoP/AI Act). Učesnici/e će u toku konferencije imati priliku da od govornika/ca doznaju više o trenutnim problemima s kojima se suočavaju novinari/ke u Palestini, ali i istraživačkom novinarstvu, provjeri činjenica, lažnom oglašavanju te (zlo)upotrebi umjetne inteligencije u tehnološkom dobu.

Point konferenciju, koja se ove godine u Domu mladih održava 24. i 25. juna, organizuje UG “Zašto ne” iz Sarajeva zajedno s regionalnim mrežama SEECheck i ActionSEE. Strateški partneri Point konferencije su National Endowment for Democracy, Balkan Trust for Democracy, Open Society Foundations Western Balkans i Evropska unija, a ove će godine partneri biti i njemački GIZ te Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), koja je i glavni organizator Global Fact konferencije.

Već narednog dana, 26. juna, na istoj lokaciji bit će otvoreno 11. izdanje Global Fact konferencije, najvećeg međunarodnog skupa svjetskih organizacija za provjeru činjenica, koji se svake godine održava u drugom gradu. Ove je godine za domaćina trodnevne konferencije odabran glavni grad BiH, a domaće i internacionalne učesnike/ce očekuju dva dana izvrsnog programa s više od 60 predavanja i diskusija o najboljim praksama, izazovima i rješenjima za poboljšanje informacionog ekosistema u današnjem svijetu.

Govornike/ce ovogodišnjeg Global Facta predvodi novinarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2021. godine Maria Ressa. Ressa će na Global Factu, u razgovoru s direktorom globalnih vijesti agencije AFP Philom Chetwyndom, s prisutnima podijeliti svoja iskustva i saznanja o tome kako se novinari/ke i medijske organizacije mogu efikasno boriti protiv širenja lažnih informacija uz pridržavanje etičkih principa novinarstva. Uz Mariu Ressu, na Global Factu govorit će Steve Levitsky, Nikita Roy i Craig Silverman, ali i niz drugih uglednih novinara i novinarki, akademskih profesora/ica i istraživača/ica te osnivača/ica i urednika/ca brojnih platformi za provjeru činjenica. U programu konferencije učestvuju i predstavnici/e svjetskih tehnoloških kompanija Google, Meta i Tik-Tok.

Global Fact 11 organizuju Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) i Poynter institut iz SAD-a, uz lokalnu podršku UG “Zašto ne” iz Sarajeva i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.