Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brian Aggeler

Šef Misije OSCE-a posjetio Doboj, Banju Luku i Donju Gradinu

l_c544a86a05376470714698e8d49cb42e

Ambasador Aggeler je posjetu počeo 13. decembra u školi “Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju, gdje se sastao s direktorom škole Ljubišom Blagojevićem

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, posjetio je Doboj, Banju Luku i Donju Gradinu.

Ambasador Aggeler je posjetu počeo 13. decembra u školi “Vuk Stefanović Karadžić” u Doboju, gdje se sastao s direktorom škole Ljubišom Blagojevićem.

Čestitajući školi na uspjehu koji je postigla u sklopu takmičenja pod nazivom “Ponosni na našu školu”, u organizaciji Misije OSCE-a u BiH, ambasador Aggeler je rekao da zaista inspiriše inicijativa koju pokreću mladi kao i uticaj koji ima na inkluzivnost, pružajući tako jednake mogućnosti za sve.

Potom je posjetio Tehničku radionicu za održavanje i uništavanje mina i minskoeksplozivnih sredstava (TROM) u Doboju. Tokom obilaska postrojenja, za čiji je uspjeh uveliko zaslužna Misija, ponovo je potvrdio stalnu predanost sigurnosti svih građana BiH, te pripadnika Oružanih snaga BiH koji služe na toj lokaciji.

U Banjoj Luci se ambasador Aggeler sastao s političkim partnerima Misije. Tokom sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), Nenadom Stevandićem, razgovor je bio usmjeren na podršku Misije provođenju strateških dokumenata NSRS-a, te na informisanje javnosti.

Nakon toga, na sastanku s liderom DEMOS-a Nedeljkom Čubrilovićem ambasador Ageler je izrazio zahvalnost Čubriloviću na pozitivnoj saradnji koju je predsjednik NSRS-a imao s Misijom tokom njegova dva zadnja mandata.

U srijedu, 14. decembra, na sastancima s potpredsjednicima RS-a, Davorom Pranjićem i Ćamilom Durakovićem, ambasador Aggeler razgovarao je o održivom povratku Hrvata i Bošnjaka u RS.

Istog dana, ambasador se susreo i sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, a razgovarali su o planovima i prioritetima novoizabrane vlasti RS-a. Aggeler je istakao posvećenost Misije pružanju podrške tekućim aktivnostima na reformama u tom entitetu.

Na sastanku s urednicima i novinarima, ambasador Aggeler naglasio je značaj medijskih sloboda. Razmijenjena su mišljenja o potencijalno negativnom uticaju najavljenih izmjena zakona koje se odnose na rješavanje problema dezinformacija i govora mržnje, ponovno uvođenje klevete kao krivičnog djela, te proširenje spiska krivičnih djela kršenja ustavnog poretka u Krivičnom zakonu Republike Srpske.

Posjeta je nastavljena susretom s predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem s kojim je razgovarao o aktuelnim političkim dešavanjima i izazovima.

Ambasador Aggeler je odao počast svim žrtvama i položio cvijeće u memorijalnom centru Donja Gradina, saopćeno je iz OSCE-a.