Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba za zajedničke poslove institucija BiH

Šef odsjeka za pravne poslove prijavljen zbog nasilničkog ponašanja u pijanom stanju

parlament-skupstina-institucije-6-db 1

Zanimljivo je da se u ovaj slučaj, na način da saslušava one koji su prijavili Vukšu, uključila i SIPA. Naš izvor tvrdi da su neki uposlenici saslušavani satima, a da su neki su zbog ove situacije otišli i na bolovanje. Iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH nisu odgovorili na naš upit

Pred Disciplinskom komisijom Agencije za državnu službu BiH u toku je postupak protiv Vladimira Vukše, šefa Odsjeka za pravne poslove u Službi za zajedničke poslove institucija BiH. Kako saznaje Fokus Komisija će utvrđivati Vukšinu odgovornost zbog navoda iz prijave da je u alkoholiziranom stanju u toku radnog vremena bio nasilan prema jednoj od radnih koleginica. Ono što je zanimljivo jeste da se u ovaj slučaj uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) na način, kako tvrde naši izvori, da poziva na saslušanja one koji su prijavili Vukšu.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Informaciju da li je u Agenciji za državnu službu BiH u toku postupak protiv Vukše, te da li je tačno da se u ovaj proces uključila i SIPA, provjerili smo i u toj instituciji.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija kazao je za Fokus da može potvrditi da se protiv Vukše vodi disciplinski postupak, a o detaljima prijave i samog postupka, Akšamija je kazao da ne može govoriti, kao i da se ne može očitovati ni o tome da li je u ovaj postupak na bilo koji način uključena SIPA.

 

S druge strane prema tvrdnjama izvora Fokusa iz Službe zajedničkih poslova institucija BiH, na razgovor u SIPA-u pozivani su uposlenici koji su na bilo koji način sudjelovali u slanju prijave protiv Vukše.

– Neki su saslušavani satima. To je na neki način ljude uplašilo, pa su pojedini otišli na bolovanje, jer nikad se nije desilo da dolazi SIPA ili neka druga policijska agencija i da se uključuje u neki disciplinski postupak, pogotovo jer niko od uposlenika koji su imali veze s prijavom protiv Vukše nije ih zvao, nego su oni došli po nečijem drugom nalogu. Plašim se da ovo nije neka vrsta zastrašivanja ljudi kako ubuduće ne bi prijavljivali nadređene čak ukoliko su prema njima nasilni i to u pijanom stanju na radnom mjestu. Također, kruže priče da Vukša ima „jake veze“ u Tužilaštvu BiH, te da je u bliskim odnosima s jednim od državnih tužitelja, pa je navodno stoga SIPA i ispitivala osobe koje su ga prijavile – kaže naš izvor koji je želio ostati anoniman.

Očitovanje o tome šta se dešava u Službi za zajedničke poslove institucija BiH zatražili smo i od direktora ove institucije Dragana Šojića, čiji odgovor čekamo.

Fokus je uputio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu upit o tome da li je SIPA postupala u slučaju pokretanja disciplinskog postupka protiv Vladimira Vukše na način da je saslušavala pojedine osobe iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH u vezi s prijavom protiv Vukše.

Pitali smo u SIPA-i i da nam ukoliko su postupali u ovom slučaju, odgovore po kojem osnovu i po čijoj naredbi su to radili, te da nam također dostave podatak o tome u koliko se slučajeva do sada ova agencija uključivala u neki disciplinski postupak.

No, iz SIPA-e su nam tek kratko odgovorili da „ Državna agencija za istrage i zaštitu ne može davati podatke o svojim konkretnim operativnim aktivnostima .“

I Tužilaštvu BiH smo poslali upit o tome da li je ono izdalo nalog ili naredbu SIPA-i da istražuje okolnosti jednog disciplinskog postupka, kao i da li je uobičajeno postupanje jedne državne policijske agencije u ovakvim slučajevima.

Iz Državnog tužilaštva su za Fokus naveli da se ne mogu očitovati o pojedinčanim slučajevima.

– U Tužiteljstvu BiH kao i u SIPA-i na terenu se svakodnevno vrši saslušanje i ispitivanje svjedoka i osumnjičenih u predmetima.

Također, Državna agencija za istrage i zaštitu, vrši aktivnosti po nalogu Tužiteljstva BiH, ali i drugih tužiteljskih institucija, sa kojima surađuje sukladno zakonu i ovlaštenjima.

Tužiteljstvo BiH postupa u krivčnim postupcima i doista nismo u mogućnosti javnosti davati informacije o pojedinačnim pozivima, saslušanjima ili ispitivanjima po nalogu Tužiteljstva BiH – naveli su iz Državnog tužilaštva za Fokus.

S obzirom na odgovore koje (ni)smo dobili, za sada je misterija po čijem nalogu, naredbi i po kojem osnovu se SIPA uključila u jedan disciplinski postupak koji je još u toku.

Da li da odbrani prijavljenog Vukšu ili da zaštititi one koji su ga prijavili za nasilničko ponašanje u alkoholiziranom stanju.