Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

strašni prizori

Šefica bh. diplomatije osudila ruski napad na civile u Kramatorsku

bisera turkovic (1)

Odgovorni za raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku, koji je prouzročio desetke civilnih žrtava, moraju biti privedeni pravdi, izjavio glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stefan Dujarric

Nedvosmisleno osuđujemo napad na civile u Kramatorsku u Ukrajini danas, napisala je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na svom Twitter nalogu.

– Vjerovali smo da će strašni prizori granatiranja civila u BiH prije 30 godina ostati relikt prošlosti. Nažalost, nisu. Progon osoba krivih za ratne zločine ostaje trajna obveza – poručila je ona.

– Odgovorni za raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku, koji je prouzročio desetke civilnih žrtava, moraju biti privedeni pravdi, izjavio glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

– Današnji napad na željezničku stanicu Kramatorsk na istoku Ukrajine, u kojem su ubijeni i ozlijeđeni deseci civila koji čekaju evakuaciju, među kojima je mnogo žena, djece i staraca, kao i drugi napadi na civile i civilnu infrastrukturu potpuno je neprihvatljiv. Ovo je grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, a počinitelji moraju biti privedeni pravdi”, stoji u saopćenju.

Napad na željezničku stanicu u Kramatorsku koja se koristila za evakuaciju civila u istočnoj Ukrajini desio se danas, uzrokujući mnogobrojne žrtve.

Tačan broj stradalih još uvijek nije poznat.

Prema posljednjim informacijama broj žrtava porastao je na 50, od kojih je petero djece. Prema ukrajinskim izvorima, 98 osoba je primljeno u bolnice s ozljedama, među njima i 16-oro djece.