Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šturo saopštenje

Šefik Džaferović se na dešavanja u Ukrajini oglasio samo jednom rečenicom

Sarajevo: Konferencija za medije člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića
23.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije clana Predsjednistva BiH Sefika Dzaferovica nakon sjednice. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Džaferović je osudio odluku Rusije da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasio je danas kako BiH poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Džaferović je osudio odluku Rusije da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska.

“Osuđujem odluku Ruske Federacije da prizna dvije ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarodnog prava“, poručio je član državnog Predsjedništva.

Podsjetimo, ranije se o dešavanjima u Ukrajini oglasio i Milorad Dodik koji je istakao kako sa zabrinutošću prati aktuelna dešavanja.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopćio je jučer da je Ruska Federacija priznala nezavisnost samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk, teritorija koje se nalaze na istoku Ukrajine i koje pod kontrolom drže proruski separatisti.

Ovu odluku, ruski predsjednik je saopćio nakon višesatnog sastanka Vijeća sigurnosti Ruske Federacije tokom kojeg su se obratili brojni ministri ruske vlade, te su iznijeli niz argumenata zbog kojih bi Rusija trebala donijeti odluku o priznanju nezavisnosti istočnoukrajinskih separatističkih teritorija.

Sjedinjene Američke Države i evropski saveznici u utorak su kazali da su spremni najaviti nove žestoke sankcije Rusiji.