Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana komemoracija

Segmedina će ostati u sjećanju kao veliki borac za prava običnog čovjeka

segmedina srna komemoracija (1)

Segmedinu s kojom sam dijelio zastupničke klupe u tri mandata, a siguran sam i većina mojih kolega, pamtit ću prije svega po vedroj naravi i osmijehu

U Parlamentu Federacije BiH održana je komemoracija delegatkinji Doma naroda Parlamenta FBiH i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedini Srni-Bajramović, koja je preminula 31. maja usljed srčanog udara.

Prisutnim članovima obitelji, prijateljima i kolegama iskrenu i najdublju sućut izrazio je predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović.

– Segmedina je iza sebe u političkom djelovanju ostavila kulturu dijaloga i uvažavanja, zauzetost za čovjeka. Segmedinu s kojom sam dijelio zastupničke klupe u tri mandata, a siguran sam i većina mojih kolega, pamtit ću prije svega po vedroj naravi i osmijehu, po lijepoj riječi koju je uvijek imala za svakoga. U političkoj areni bila je odgovorna i korektna. Pamtit ću je i po njezinoj spontanoj i ljudskoj gesti kojom bi me razvedrila i nakon najduže političke rasprave, Jednostavno bi odmahnula rukom i nasmijala se iz predzadnjih redova u kojima je sjedila podsjećajući na sebi svojstven način da je život ljepši i važniji od rasprava u zastupničkim, odnosno izaslaničkim klupama – rekao je Martinović.

Srna Bajramović bila je zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, te je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić istakao da se Kanton Sarajevo oprašta od svoje sugrađanke, prije svega, uzorne supruge i brižne majke, dugogodišnje novinarke, patriotkinje, radnje kolegice i prijateljice.

– Zbog svih njenih ljudskih i profesionalnih kvaliteta svi mi koji smo je poznavali i sarađivali s njom, ostat će nam u sjećanju kao veliki borac za prava običnog čovjeka. Bila je srdačna i imala lijepu riječ za svakoga. Njena uvjerenost u ono što radi i jasni životni stavovi nisu nikog ostavili ravnodušnim – poručio je Okerić.

Na komemoraciji se prisutnima obratio i predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić navodeći da je Segmedina svakoj svojoj obavezi šta god da je radila u životu pristupala profesionalno, predano, odgovorno, savjesno i hrabro.

– Zato je ostavila neizbrisiv trag u ovom kratkom, prekratkom, 49 godina, gostovanju na ovoj planeti. Draga Segi ostala je ogromna praznina, Nedostajat ćeš Segi. Nedostajat ćeš beskrajno nama, a nezamislivo puno svojoj porodici. Vama, njenoj porodici želim reći da prije svega budete ponosni na svoju mamu, suprugu, sestru, tetku i na ono što je i kako radila. Znam da nema riječi kojima se u ovom trenutku može olakšati vaša bol – izjavio je Nikšić.

Uime porodice Segmedinin sin Afan zahvalio se na podršci svima koji su poznavali njegovu mamu.

– Hvala vam što ste nam podrška u ovim teškim danima – rekao je Afan.

Kao urednica na televiziji, prije ulaska u politiku, Segmedina je radila 19 godina u različitim RTV projektima na Televiziji BiH i RTV FBiH. Njen prvi angažman vezan je uz opsadu Sarajeva i legendarnu emisiju Rat Art, koju je vodila svaki dan.

Urednik emisije Senad Zaimović prisjetio se tih dana i zajedničkog rada sa Segmedinom istučući da je bila rijetka ličnost za koju se moglo reći da je rođena za novinarski posao. Kaže da je toliko dominirala ekranom i bila omiljena kod publike, te da je od prvog dana bilo je jasno da se radi o izuzetnoj osobi.

– Sigurna sam da ne postoje riječi koje mogu opisati tugu i bol koju osjećamo. U ovim trenucima Segmedina bi rekla da “bol i tuga prođu, a da život treba ispuniti radošću”. Tako je i živjela – zaključila je na komemoraciji njena drugarica i kolegica Sanela Prašović Gadžo.