Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka o održavanju dženaze u Potočarima do 30. juna

BiH

potocari nytimes

Šehida Abdurahmanović iz Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” za Anadolu Agency (AA) je izjavila da je Organizacioni odbor za obilježavanje 11 . jula 1995. godine i 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici na današnjoj sjednici razgovarao i o pritvoru Nasera Orića i aktivnostima planiranima za 11. juli.

[pull_quote_right]Sve sada treba ići na nivo države i da se kontaktira sa Švicarskom jer ministar sigurnosti Švicarske može da ga oslobodi u roku od 24 sata[/pull_quote_right]

“Pošto smo mi već dosta toga uradili po pitanju organizacije obilježavanja 20. godišnjice sada je nama porodicama žrtava nametnut veliki problem. Mi porodice imamo istu priču. Svi smo zabrinuti. Čak i ovi iz bezbjednosnih organa se boje ako se ništa ne riješi na oslobađanju Nasera, pogotovo ako bude isporučen Srbiji, onda će nastati haos. Niko ne garantuje ništa posebno. Za sedam dana će biti opet sazvan Organizacioni odbor da se definitivno zauzme stav šta uraditi za 11. juli i kojim putem krenuti. Mi porodice smo se danas izjasnili da smo zabrinuti i da ne znamo ko garantuje bezbjednost”, rekla je Abdurahmanović.

Ipak na kraju je istakla da još nije donesena konačna odluka o tome da li će dženaza u Potočarima biti odgođena ukoliko Orić ne bude pušten na slobodu.

“Još ništa nije izdefinisano. Nije donešena odluka da se odgađa dženaza. Sve sada treba ići na nivo države i da se kontaktira sa Švicarskom jer ministar sigurnosti Švicarske može da ga oslobodi u roku od 24 sata”, rekla je Abdurahmanović naglasivši da će do 30. juna biti poznato da li će dženaza biti odgođena.