Sejdić: Bugojno primjer kako se može mnogo uraditi za romsku populaciju

dervo sejdic

Uz manji broj općina u našoj zemlji, Bugojno može biti primjer drugim sredinama kako se političkom i voljom pojedinaca može uraditi mnogo za romsku populaciju.

Ovo je ustvrdio mentor za romska pitanja u Misiji OSCE-a Dervo Sejdić nakon što se, u pratnji predstavnika Terenskog ureda ove organizacije u Travniku, sastao s načelnikom Bugojna Hasanom Ajkunićem.

– Urađeno je puno na stambenom zbinjavanju najugroženijih romskih porodica i njihovom ekonomskom osnaživanju. Tu mislim na Rome koji su se počeli baviti poljoprivredom, odnosno plasteničkom proizvodnjom – naglasio je.

Dodao je da je od ogromnog značaja to što je, u odnosu na ranije godine, došlo do povećanja broja romske djece u procesu osnovnog i srednjeg obrazovanja.

– Naravno, to ne bi bilo moguće bez podrške Općine Bugojno i Ureda OSCE-a iz Travnika, čiji predstavnici često obilaze romske porodice u mjestima gdje žive – kazao je Sejdić.

Zaključio je da se “malim pomacima u lokalnim sredinama puno toga može izmijeniti u smislu socijalne integracije romske zajednice”.

Načelnik Bugojna je kazao da je u protekle četiri godine u toj općini uspješno provedeno nekoliko projekata radi stvaranja boljih uvjeta za život romskih porodica.

– U okviru prve faze projekta izgradnje stambene zgrade u naselju Kula, sagrađeno je osam stanova za romske porodice, a u drugoj fazi sedam. Potpisana je i treća faza, gdje planiramo izgradnju četiriju stambenih jedinica – naglasio je Ajkunić.

Istaknuo je da svi građani Bugojna imaju jednaka prava i da će jedan od budućih prioriteta biti zapošljavanje nezaposlenih, među kojima ima i Roma, kao i pomoć u školovanju njihove djece.