Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Sejdić: Položaj mladih Romkinja u BiH jako težak, doživljavaju dvostruku diskriminaciju

dervo sejdic
Foto: Fena

On je poručio da se samo većim uključivanjem Roma u sistem obrazovanja i emancipacijom mogu u budućnosti vidjeti pomaci kada je položaj mladih Romkinja u pitanju

U organizaciji KUD “Brčansko kolo” održano je stručno predavanje o položaju mladih Romkinja u savremenom društvu, a sve u okviru projekta “Razvoj romske kulture u Brčko distriktu”.

Aktivista romskog nevladinog sektora i predstavnik Romskog informativnog centra “Kali Sara” iz Sarajeva Dervo Sejdić rekao je da mlade djevojke u mnogim romskim porodicama doživljavaju dvostruku diskriminaciju i izoliranost zbog patrijahalnog odnosa unutar porodice u kojoj otac ili najstariji sin, ako je otac preminuo, odlučuju o sudbini mladih Romkinja.

-Romska populacija još uvijek živi u zatvorenom okruženju gdje glava porodice postavlja norme u kojim nema mjesta za donošonje odluka od strane žena i djevojaka u tim porodicama. U nekim porodicama žena nema pravo glasa i ne pita se puno kada se donose odluke o njenoj sudbini – kategoričan je Sejdić, naglasivši da dio populacije Roma nikada nije vidio školu i nažalost bude poslan na ulicu da prosjači.

On je poručio da se samo većim uključivanjem Roma u sistem obrazovanja i emancipacijom mogu u budućnosti vidjeti pomaci kada je položaj mladih Romkinja u pitanju.

-One dokumente koje je vlast u BiH potpisala unutar ove zemlje i sa predstavnicima međunarodne zajednice, treba da ih poštuje u smislu podržavanja i obezbjeđivanja startnih istih osnova jer je romska populacija stepenicu ili dvije ispod – poručio je vlastima u BiH Dervo Sejdić, zaključujući da država političkim odlukama i podrškama Romima ovaj jaz može prebroditi.