BiH

Pokušaji talibanizacije

Selefije razočarane malim odzivom istomišljenika na protestima protiv Povorke ponosa

25/06/2022
Pixsell

Ovo je sramotno malo, ne mogu vjerovati da ovo ne interesuje one koje interesuje vjera – Islamsku zajednicu, daije, žene sa hidžabina, ustvrdio je izvjesni Musa

Nekoliko sati prije održavanja treće bh. Povorke ponosa, održan je i protest “Vratite nam dugu” koji je organizovao bivši selefijski daija i vođa vjerskog političkog pokreta Sanin Musa, javlja detektor.ba.

Musa je osnivač i tzv. “Bosanske narodne stranke – V.N.D” i ovo je treći protest koji je organizirao protiv Povorke. Prema Musinom saopćenju na društvenim mrežama, ova stranka nije registrovana za učešće na Općim izborima 2022. godine.

“Ovdje smo da bi se borili na ovaj skroman način da iskažemo da porodica nije i ne mogu biti dvije žene, odnosno dvije majke od kojih jedna glumi tatu i dvojica muškaraca od kojih jedan glumi mamu”, ustvrdio je tom prilikom Musa izražavajući nezadovoljstvo brojem ljudi koji se okupio i odlučio ga podržati.

25.06.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Prosvjed protiv Povorke ponosa u Sarajevu pod nazivom “Vratite nam dugu”. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Ovo je sramotno malo, ne mogu vjerovati da ovo ne interesuje one koje interesuje vjera – Islamsku zajednicu, daije, žene sa hidžabina”.

Na današnjem protestu istaknuti su transparenti sa natpisima “Narod vas neće”, “Vjera vas opominje”, te “Ne LGBT u našem gradu”.

25.06.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Prosvjed protiv Povorke ponosa u Sarajevu pod nazivom “Vratite nam dugu”. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U septembru 2019. godine Sarajevo je bilo posljednja evropska prijestolnica koja je održala svoju prvu Povorku ponosa. Bila je to jedna od rijetkih prvih povorki koja nije praćena nasiljem, a cijeli je događaj, sa preko 3.000 učesnika, bio uspješan.

Povorke ponosa počele su kao protesti protiv diskriminacije i homofobnog nasilja, i dok su u mnogim zemljama one prerasle u slavljenje raznolikosti i slobode, u BiH se još uvijek smatraju borbom za jednakost.

Komentari

Autor: detektor.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.