Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selima u Bihaću uzgaja kivi

selima-kurtovic-kivi

Klimatski poremećaji u svijetu uzeli su maha, tako da diljem svijeta rađa voće i povrće koje nikad nije rađalo na mjestima gdje je to nekad bilo nezamislivo. To potvrđuje i primjer iz Bihaća. U dvorištu porodice Selime Kurtović, uz kuću se penje loza mediteranske voćke kivi, piše Dnevni list.

Kako je rekla vlasnica Selima, kivi su zasadili prije deset godina, a već punih sedam godina uvelike daje plodove.

“Prije deset godina moj muž, dok je bio živ, mnogo je putovao u Sloveniju i tamo je kupio dvije sadnice ženskog i muškog kivija. I nakon tri godine kivi je počeo rađati tako da danas sa njega možemo ubrati između deset i dvadeset gajbi. Bilo bi kivija i mnogo više, ali ga nemam gdje širiti, jer njegove loze iziskuju veći prostor, a oko naše kuće je skučen prostor”, priča Selima.

Dodaje da je ovaj kivi podsjeća na njenog muža, koji je izuzetno volio ovo mediteransko voće i uživao u njegovim plodovima. Naglašava i kako je bilo nekoliko njenih sugrađana koji su pokušali kalemiti ovo mediteransku voćku, ali uzalud.

“I danas brojni građani Bihaća, prolazeći našom ulicom zaustavljaju se i pitaju kako je to moguće da mediteransko voće koje nikad nije rađalo na ovim prostorima danas daje tako bogat urod. A ja sam sretna jer imam ovu voćku ispred svoje kuće. Ovdje se osjećam jako lijepo, miris i okus ovog voća me smiruje, pa dobar dio slobodnog vremena provodim upravo radeći oko njega”, kaže Selima.