Selimović: Ramazan je divna prilika da pokažemo suosjećajnost za druge

BiH

dino selimovic (3)

Konvoj sa hiljadu ramazanskih paketa hrane i higijenskih sredstava stigao je do povratnik širom BiH. U tradicionalnoj humanitarnoj akciji te pakete za njih je organizirao Rijaset Islamske zajednice u BiH, u saradnji s BBI bankom i partnerima kompanijama BBI Real Estate, Klas i EuroAsfalt.

Pemba Kulovac jedna je od povratnica koju je ‘posjetio’ humanitarni konvoj Rijaseta islamske zajednice i BBI banke i partnera. Ona je bila među prvim povratnicima u Rogaticu, gdje sada živi sa kćerkom.

– Muž je poginuo, imamo samo malu penziju kao izvor prihoda. Iako kćerka govori tri jezika nema posla, pa mi pomaže oko bašte i tako se snalazimo. Bilo nam je teško na početku, ali sad je dobro hvala Bogu – govori Pemba, koja zajedno sa komšinicama pomaže i u održavanju džamije.

Njen komšija 83-godišnji Galib Pezić vratio se, sa suprugom, 2000. godine u rodnu Rogaticu. Kaže da žive od penzije, pa im je ova pomoć dobro došla.

– Drago nam je da nas neko posjeti, sa nama porazgovara. Hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji – kaže Pezić.

Munira Tantula ostala je bez oboje djece. Sina je izgubila 1995. godine, a prije nekoliko godina umrla joj je i kćerka u 55. godini.

– Imam dvoje unučadi od kćerke, oni me posjećuju. Svako dobro želim svima koji su nas se sjetili u ovim mubarek danima – kaže Munira.

Ukupna vrijednost donacije je 80.000 konvertibilnih maraka. Radi se o paketima koji, između ostalog, sadrže brašno, ulje, šećer, kafu i i druge namirnice te higijenska sredstava.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH Hamed Efendić kaže da u toku ramazana Islamska zajednica, u suradnji s bh. kompanijama, pokazuje brigu za ljude koji su slabijeg imovnog stanja.

– Želimo olakšati post u ramazanu. Pripremili smo bogat paket koji će vjerujem dobro doći povratnicima. Ovim Islamska zajednica želi nastaviti suradnju sa našim kompanijama u zajedničkoj pomoći ljudima kojima je potrebna pomoć – rekao je.

Direktor marketinga BBI banke Dino Selimović kaže da ta banka u temeljima svoje korporativne kulture ima ugrađenu brigu za društvo u kojem posluje i, kroz različite projekte, nastoji dati pozitivan učinak na društvo.

– Ramazan je divna prilika da pokažemo suosjećajnost za druge. Nadamo se da će ova akcija, koju provodimo s Rijasetom Islamske zajednice i partnerskim kompanijama uljepšati ramazanske i bajramske dane za ovih hiljadu porodica te da će taj primjer slijediti i druge kompanije u BiH – izjavio je Selimović.

Paketi su podijeljeni povratnicima u Kupresu, Livnu, Duvnu, Glamoču, Prnjavoru, Bosanskoj Gradiški, Kotor Varoši, Rogatici, Žepi, Višegradu i Rudom.