Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Semiha Borovac: Saradnja sa iseljeništvom je strateški cilj BiH

borovac

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH sastala se danas u Sarajevu sa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH i Željkom Javorom, članom biznis kluba SSD-am, te im predstavila politiku saradnje sa iseljeništvom, koju je nedavno usvojilo Vijeće ministara. Borovac je istakla da je saradnja sa iseljeništvom strateški cilj BiH, te da je nedavno usvojeni dokument prvi kojim počinje njegova realizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovim dokumentom BiH pokazuje jasno opredjeljenje da se po prvi put stavi na raspolaganje svom iseljeništvu. Nastojimo da u obostranom interesu prava naših iseljenika počnu da se realizuju kroz institucije BiH. Dokumentom ćemo ojačati institucije unutar BiH koje trebaju pružiti podršku iseljeništvu. Uspostaviće se koordinaciona tijela. Fokus kroz politiku su lokalne zajednice u kojima će se uspostaviti koordinatori za saradnju sa iseljeništvom, a trebaće da im ponudi sve neophodne informacije. Putem instalacije web matičara naši iseljenici moći će da dobiju dokumente“, kazala je Borovac.

Ministrica je dodala kako će biti započeti i investicioni projekti u lokalnim zajednicama, te da će se u razvojne dokumente pojedinih institucija ugraditi obaveza saradnje sa iseljeništvom, kao i u plan razvoja lokalnih zajednica.

“Naša je zadaća da u što većoj mjeri evidentiramo bh. iseljeništvo. Imamo podatke za 51 zemlju, ali ne i za ostale, tako da ćemo ih upotpuniti svim neophodnim informacijama. Iseljeništvo pokazalo veliki interes za ulaganje u BiH i traži određene informacije. Radiće se određeni razvojni dokumenti kojima će se regulisati način ulaganja u BiH. Iseljenici će biti oslobađani taksi prilikom uplata prema BiH, te carina i poreza za humanitarne i filantropske aktivnosti“, naglasila je Borovac, te dodala da će čim politika saradnje sa iseljeništvom bude objavljena u Službenim novinama, njeno ministarstvo početi sa izradom strategije u ovoj oblasti.

Šehović rekao da skoro dva miliona državljana BiH živi izvan domovine i da su jako obradovani viješću o usvajanju politike saradnje sa iseljeništvom.

“Ova politika je ustvari rezimirala sve ono što dugi niz godina tražimo kao vid saradnje sa institucijama BiH, od najvećeg nivoa do lokalnih zajednica. Sada očekujemo njenu realizaciju. Njom će se stvoriti ekonomski ambijent koji će privući strane investitore. Predlagali smo da se dio novca od taksi, kojih ćemo biti oslobođeni, izdvaja u investicioni fond, koji će kasnije biti iskorišten u saradnji sa institucijama BiH. Dogovorili smo da se biznis forumi dijaspore u BiH održavaju dva puta godišnje, kako bi prezentirali investicione projekte. Naš sljedeći projekat biće vezan za turizam, a kroz njega ćemo u saradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom pokušati predstaviti BiH kao svjetsku destinaciju“, istakao je Šehović.

Javor smatra da je Vijeće ministara usvajanjem politike napravilo veliki korak ka približavanju iseljenika njihovoj domovini.

“Ovim dokumentom otvaraju se velike mogućnosti da bh. privrednici steknu povjerenje u vlast i ulažu sredstva. Jako je povoljno ulagati u BiH, jer je porez puno manji nego na zapadu, a time ćemo privući puno domaćih i stranih investitora“, naglasio je Javor.

Izvan granica BiH živi oko dva miliona bh. državljana, ne računajući staru imigraciju. Gotovo polovina njih živi u Evropi, a najviše u Hrvatskoj 410.000 i Srbiji 335.000, dok ih je u Njemačkoj 160.000.