Semir Efendić predstavio program – “Novi Grad 2020”

sda – novi grad – semir efendic2

Novi izborni program “Novi Grad 2020” aktuelnog načelnika i istodobno kandidata za naredni mandat, Semira Efendića, predstavljen je danas na konferenciji za javnost Stranke demokratske akcije Novi Grad.

Prije Efendića, novinarima se obratio predsjednik SDA Novi Grad Sarajevo Huso Ćesir, a nakon njega nosilac liste za Općinsko vijeće dr. Rusmir Baljić, inače šef Klinike za infektivne bolesti KCUS, predstavio je 36 kandidata za Općinsko vijeće, naglasivši kako je program načelnika moguće provesti stabilnom većinom u OV.

– Pred nama su veliki projekti i program koji će Novi Grad trajno pozicionirati kao jednu od najrazvijenijih Općina u BiH – kazao je Baljić.

Predsjednik Stranke Ćesir je naglasio kako je SDA Novi Grad imala hrabrosti i vizije dati šansu mladom i sposobnom čovjeku koji je zajedno sa njegovim timom promijenio okolnosti u najmnogoljudnijoj općini u BiH.

– Pobjeda SDA i Efendića u Novom Gradu i sve ono što se dešavalo u protekle četiri godine donijeli su novu vrijednost u politici, i vratili povjerenje u političare – kazao je Ćesir.

sda - novi grad - huso cesir

Nismo svi isti, istakao je Ćesir, i Efendić je to pokazao svojim načelničkim angažmanom. Nevjerovatno mnogo je toga postignuto u proteklom mandatu. Novi Grad više nije onaj isti. To više nije ona općina o kojoj se izvještavalo samo u crnim hronikama. Općinsko vijeće na čelu sa našom Edinom Gabela radilo je u punom kapacitetu protekle četiri godine i donošenjem strateških odluka stvaralo pretpostavke za razvoj koji je postignut. Ipak, pred nama je još puno toga što treba uraditi i mi smatramo da su i dalje Novom Gradu potrebni naši najbolji kadrovi, kao što su Efendić, Baljić, Gabela, i ostali kandidati koje je Općinski odbor SDA kandidovao za predstojeće izbore.

Najveći interes mediji su pokazali za predstavljanje novog programa načelnika Efendića “Novi Grad 2020”.

Efendić je istakao da je program “Pokrenimo Novi Grad zajedno” sa kojim je pobijedio na izborima prije četiri godine u najvećoj mjeri realiziran, a dio velikih projekata čija je realizacija započela u proteklom mandatu realizirat će se u narednom periodu.

sda - novi grad - semir efendic1

Projekti kao što je izgradnja Devete transverzale čije je realizacija započela, Sportsko rekreativnog centra sa otvorenim bazenima na Dobrinji, Osnovna škola na Aneksu, izgradnja sistema vodosnadbijevanja naselja Zabrđe, Sokolje i Briješće, realizirat će se u narednom periodu u skladu sa planiranom dinamikom iz sredstava planiranih budžetom Općine Novi Grad i ostalih institucija sa kojima su projekti započeti.

Također, projekat izgradnje “Kongresnog centra Sarajeva” za koji je u proteklom periodu usvojena provedbeno-planska dokumentacija, izrađen idejni projekat, izdata urbanistička saglasnost i stvoreni preduslovi za odabir investitora, ostaje jedan od prioriteta čija će izgradnja promijeniti „lice“ Novog Grada. Ovaj veliki projekat trajno će promijeniti sliku Sarajeva i upisati glavni grad BiH na listu svjetskih sajamskih i kongresnih gradova.
Program “Novi Grad 2020” između ostalog odnosi se uređenje urbanih cjelina Alipašinog Polja, Dobrinje, Saraj-Polja, Olimpijskog Sela, Otoke, Čengić Vile, na način da se riješi problem saobraćaja u mirovanju izgradnjom dodatnih parking i garažnih površina, fizičkom blokadom pješačkih zona i njihovim novim uređivanjem. U okviru projekta planirano je saniranje i asfaltiranje lokalnih nekategorisanih cesta u padinskim dijelovima općine, proširenje glavnih naseljskih saobraćajnica, kao i izgradnja sportske dvorane uz školu Umihana Čuvidina u Boljakovom Potoku, nastavak izgradnje sadržaja u Centru “Safet Zajko”, izgradnja sportske sale škole u Dobroševićima.

sda - novi grad - semir efendic3
U okviru projekta planiran je i nastavak gradnje gradskog autoputa kroz pojas željezničke pruge, izgradnja dijela 12. transverzale od spoja sa A transverzalom kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Stupske petlje.

Program “Novi Grad 2020” uključuje i projekte u okviru privrede, turizma i socijalne politike. Planirana je podrška iz budžeta za približavanje ili izjednačavanje primanja nezaposlenih porodilja sa onima koje su zaposlene, između ostalog navedeno je u saopćenju iz pres službe SDA Novi Grad.