Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši ambasador i načelnik ilidže

Senaid Memić operisan, početak suđenja odgođen na neodređeno

Senaid Memić
Foto: Fena/ Arhiva

Memić je i ranije imao ozbiljnih srčanih problema, zbog čega je u nekoliko navrata već operisan

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutrros je ponovno otkazan početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i njegovim saradnicima, optuženim za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Kako je novinarima potvrdio Memićev advokat Amir Hadžić, suđenje je odgođeno jer je Memić imao operaciju trbušne aorte i ugrađen mu je stent, te se trenutno oporavlja, piše Faktor.ba.

Pored toga, i trećeoptuženi Adnan Ćenanović također ima zdravstvenih problema, te je, kako je novinarima pojasnio advokat, da se ne bi stvarali bespotrebni sudski troškovi, početak suđenja odgođen na neodređeno, a zavisit će od zdravstvenog stanja optuženih, odnosno njihove mogućnosti da se pojave pred Sudom.

Kao što je poznato, Memić je i ranije imao ozbiljnih srčanih problema, zbog čega je u nekoliko navrata već operisan.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića, Ljiljane Eterović, stručne savjetnice za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića, Azre Mulaosmanović, stručnih saradnika za poslove urbanizma te građevinskih općinskih inspektora Amira Arnautovića i Sanje Čizmedžić.

Svih šestero optuženih terete se za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

-Optuženi Senaid Memić tereti se da je sa ostalim optuženima, inače, uposlenicima Općine Ilidža, od 2015. do 2017. godine, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta Panamera prvobitno izdao urbanističku saglasnost za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata u skladu sa planskim dokumentima, na zahtjev investitora, u martu 2015. omogućio gradnju sedam spratova, iako je prema Regulacionom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri sprata.

Na taj način optuženi Senaid Memić, pribavio je imovinsku korist investitoru Panamera u iznosu od 9.944.000 KM ali i nezakonitu korist u vidu nesmetane izgradnje dodatnog stambenog prostora predviđenog za prodaju. Optuženi Ljiljana Eterović, Adnan Ćenanović i Azra Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama optuženog Memića te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Amir Arnautović i Sanja Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih Rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim – saopćilo je Tužilaštvo KS.

Također, Memić se optužnicom tereti da je omogućio nezakonitu izgradnju hotela sa sedam spratova iako je Regulacionim planom dozvoljena gradnja do četiri sprata. Na taj način investitoru Malak Group pribavljena je nezakonita korist u iznosu od 14.097.472 KM te korist izgradnje dodatnog poslovnog prostora.

Optuženi se terete i da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro Brajlović na Ilidži, omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.