Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šepić isključen iz SDA, ukor za Sokolovića, Mehmedovića i Ahmetovića

predsjednistvo sda3333

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić isključen je iz Stranke demokratske akcije (SDA), odlučilo je Predsjedništvo te stranke popodne na sjednici u Sarajevu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je osim te odluke saopćio da su trojica poslanika Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović dobili javni ukor u stranci, „žuti karton“, kako se izrazio Izetbegović na molbu novinara da pojasni šta pojam „javni ukor“ podrazumijeva.

Sankcije četvorici poslanika, članova SDA, izrečene su jer su postupili suprotno stavovima stranke, Šepić i Sokolović glasajući protiv hitne procedure za zakone o akcizama na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma, a Ahmetović i Mehmedović uzdržanošću prilikom glasanja.

– Akcize nisu jedini razlog za sankcije, svi ovi poslanici imali su ‘kumulaciju postupaka’ – rekao je predsjednik stranke.

Posljednim događajima vezanim za akcize, po Izetbegovićevim riječima, doveli su u pitanje većinu glasova za projekte koji su Bosni i Hercegovini trebali donijeti milijardu KM te povoljne kredite vezano za izgradnju dijela autoputa, putnu infrastrukturu na mnogim saobraćajnicama i za sve što ti važni poslovi podrazumijevaju kao što je upošljavanje građevinske operative i slično.

Povodom incidenta u Srebrenici, kada je napadnut zamjenik predsjednika SDA, aktuelni ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Adil Osmanović, na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA nije bilo konkretne sankcije za Hamdiju Fejzića jer po Izetbegovićevim riječima, još nema neospornih dokaza da je on stajao iza tog napada.

Fejzić je u međuvremenu uputio pismo u kojem se izvinio i ogradio od lične odgovornosti za fizički napad na Osmanovića, rekao je također predsjednik SDA.