Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šepić: Iza nas je decenija prokockanih prilika i praznih obećanja

senad sepic

Direktor Političke akademije SDA i predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić na svom blogu napisao je da zagovara što skoriju predaju bh. aplikacije za članstvo u EU.

U tom pogledu, ohrabren je što može vidjeti više odlučnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da preuzme odgovornost za budućnost ove zemlje i kroz najavu da će do kraja januara konačno predati aplikaciju.

“U EU mnogo je nepovjerenja prema sposobnosti BiH da aktivno i odgovorno učestvuje u narednim koracima prema članstvu u ovoj Uniji. To je razumljivo i očekivano. Iza nas je decenija prokockanih prilika i praznih obećanja. Kako građanima, tako i prijateljima i partnerima u EU i šire. I baš iz tog razloga je važno da sadašnja bh. vlast pošalje aplikaciju što prije i time pokaže spremnost na drugačiju politiku nadalje i jasnu želju da stavi tačku na deceniju inat politike”, mišljenja je Šepić.

Ukazao je na važnost da Evropska komisija što prije od zemalja članica dobije zeleno svjetlo kako bi mogla poslati upitnik o kandidatskom statusu.

Odgovaranje na nekoliko hiljada pitanja, smatra Šepić, predstavljat će izazov i priliku za političare, administraciju i nevladin sektor od općinskog do državnog nivoa da se okupe oko jednog cilja: davanja što boljih i kvalitetnijih odgovora.

“A odgovori na pitanja, kada budu objavljena, predstavljaće dobru osnovu za spoznaju o mnogim stvarima koje u ovoj zemlji nisu uredu. Ali i o onim koje valjaju i koje su naša stvarna snaga”, poručio je na blogu direktor Političke akademije SDA i predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić.