Šepić pozvao građane RS-a da se usprotive referendumu

senad sepic

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić pozvao je danas građane Republike Srpske da se javno usprotive najavljenom referendumu u tom bh. entitetu o pitanju obilježavanja Dana RS-a, smatrajući da je će taj događaj imati nesretan kraj po sve koji žive u BiH.

Na blogu koji je objavio apelirao je na zdrav razum građana jer osjeća odgovornost prema društvu i bh. budućnosti, da se zajednički doprinese pobjedi razuma i trijumfu zajedničkog interesa.

Mišljenja je da referendum u RS-u ne treba nikome, on ne treba Evropskoj uniji, ne treba međunarodnoj zajednici, ali ni BiH kao ni Republici Srpskoj.

Kao jedan od argumenata za svoju tvrdnju naveo je finansijski aspekt jer će referndum koštati oko 3,5 miliona KM, što su novci koji mogu biti utrošeni za potrebe građana.

Također, kaže Šepić, sedmicama prije i mjesecima nakon referenduma međunarodni i regionalni mediji će o BiH izvještavati kao o političkom i sigurnosnom izazovu za međunarodnu zajednicu. To će ugroziti ionako slab priliv stranih investicija.

To vrijeme uoči i nakon referenduma eskalirat će političke odnose i negativnu retoriku u BiH, a uz to je planiran sedmicu prije lokalnih izbora i još se održavanje referenduma planira brzo nakon vrlo važne sjednice ministara vanjskih poslova EU, a na kojoj se očekuje pozitivna odluka o slanju upitnika o kandidatskom statusu za članstvo u EU.

– Održavanjem referenduma, glasanjem i insistiranjem da 9. januar bude Dan (svih stanovnika) Republike Srpske, građani RS-a bi poslali poruku da je vizija većine u RS entitet koji je dom isključivo srpskog naroda – istaknuo je Šepić.

Podsjeća i da će, s referendumom ili bez referenduma, odluka Ustavnog suda BiH morati biti provedena, a to se može postići samo kroz dijalog i otvoren razgovor demokratski izabranih predstavnika vlasti.

Šapić zaključuje da svi građani BiH gdje god žive imaju zajedničke stvarne i opipljive probleme koje treba rješavati, ali i nedopustiti da političkim avanturistima da ukradu budućnost BiH, a ko sadašnjost i prošlost već jesu.