Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar zdravlja RS

Šeranić najavio proširenje policijskog sata za prvomajske praznike

policijski

On je ocijenio da je neophodno uskladiti postepeno ublažavanje mjera u vezi sa virusom u RS-u i Federaciji BiH /FBiH/ da bi se izbjegle štetne posljedice

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da će tokom predstojećih prvomajskih praznika u RS-u najvjerovatnije biti proširen policijski sat, u okviru mjera sprečavanja širenja virusa korona.

Šeranić je istakao da će o ovim mjerama sutra odlučivati Republički štab za vanredne situacije, shodno rezultatima u suzbijanju virusa korona.

On je rekao da bi policijski sat mogao biti proširen zbog primjetnog većeg okupljanja, pa i zbog toga što u zajednici u posljednje vrijeme popušta disciplina u poštivanju mjera, prije svega, kod pojedinaca u korištenju zaštitnih sredstava.

“Vjerovatno će se ići na to da se proširi policijski čas. Vidjećemo u kom segmentu i na koji način”, rekao je Šeranić za RTRS.

On je ocijenio da je neophodno uskladiti postepeno ublažavanje mjera u vezi sa virusom u RS-u i Federaciji BiH /FBiH/ da bi se izbjegle štetne posljedice.

Šeranić je istakao da se u tom smislu mora kontrolisati kretanje ljudi, jer je na početku epidemije bilo prenosa virusa u RS iz, naprimjer, Mostara i Tuzle.

“Mjere moraju biti sinhronizovane, jer ukoliko idete prema njihovom ublažavanju, morate ići korak po korak da biste znali koja mjera u kom trenutku neće biti pogodna, a sve uz epidemiološko praćenje da li broj pozitivnih lica na virus raste, ostaje isti ili pada. Ukoliko raste, mora se ići u restrikciju ublaženih mjera”, rekao je Šeranić.

On je ponovio da su, bez obzira na posljednje ublažavanje mjera u RS, lična odgovornost pojedinca i poštovanje mjera zaštite presudni u borbi protiv virusa.

Šeranić je rekao da niko nije imun ili izuzet od moguće zaraze virusom i obolijevanja, što uvijek treba imati na umu.

“Ne treba da se kockamo sa virusom, već da pratimo preporuke i poštujemo propisane mjere. Sad nam slijedi najteža borba, a to je da se naviknemo na život sa virusom, prije svega u smislu toga šta treba da radimo i činimo da bismo spriječili njegovo širenje”, pojasnio je Šeranić.

On je ponovio da nije dobro da stanovništvo popušta kada je riječ o mjerama socijalne distance i nošenja maski i zaštitnih rukavica, jer bi se to brzo moglo manifestovati u povećanom broju zaraženih.

“Virus je prisutan u zajednici i nemojte da očekujemo da ćemo ga iskorijeniti. Novi virus koji se ovako prenosi i ima ovakvu virulentnost je nemoguće iskorijeniti. On će biti tu, živjeti s nama i zato moramo da se naučimo da živimo sa njim”, objasnio je Šeranić.