BiH

NSRS

Šeranić: Ne razmišlja se o uvođenju vanrednog stanja

21/07/2020

Zdravstveni radnici rade kontinuirano ono što treba da rade u svojim zdravstvenim ustanovama

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u RS zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona.

“Nalazimo se u vanrednoj situaciji što nam po Zakonu o zaštiti i spasavanju daje mogućnosti za reagovanje u ovakvim okolnostima”, rekao je Šeranić na sjednici Narodne skupštine odgovarajući na poslanička pitanja.

On je podsjetio da je, kada je uvođeno vanredno stanje, razgovarano i o tome da se i drugi sistemi u okviru RS pripreme za funkcionisanje u posebnim prilikama.

“Zdravstveni radnici rade kontinuirano ono što treba da rade u svojim zdravstvenim ustanovama. Kada je riječ o zdravstvenom sistemu procedure su jasne, funkcionišu i odgovornost postoji”, naglasio je Šeranić.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović rekla je da su u okviru demografske politike u planu i novi projekti za pružanje pomoći mladim ljudima u ruralnim sredinama.

Odgovarajući na pitanje poslanika PDP-a Perice Bundala, Davidović je rekla da se u okviru populacione politike radi po multisektorskom pristupu, navodeći kao primjer da je Ministarstvo prosvjete i kulture proširilo obim prava za učenike koji imaju pravo na besplatne udžbenike.

Davidovićeva je dodala da se stalno prate demografska kretanja u RS.

Ministrica finansija Zora Vidović rekla je da su u ovom ministarstvu, prema sistematizaciji, određena 224 radna mjesta, ali su trenutno popunjena 182, pojasnivši da je to rezultat odlaska radnika u penziju i napuštanja informatičke struke zbog visine plate.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.