BiH

Ministar zdravlja RS

Šeranić: Neće biti zatvaranja škola ni u slučaju najgoreg scenarija

04/09/2020

Iz Ministarstva prosvjete i kulture apeluju na roditelje da ne šalju djecu u školu, ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženima ili ako primijete bilo kakav simptom Kovida-19.

Neće biti zatvaranja škola na nivou RS-a ni u slučaju najgoreg scenarija, poruka je ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alena Šeranića. Septembar je sa početkom nove školske godine donio nove izazove, ali vijest o zarazi učenika koronavirusom već u prvoj sedmici nije iznenađenje. Ministar Šeranić kaže da je veoma važno da škole nisu izvor zaraze, prenosi ATV.

“Nisu opcije da se ponovo pravi zatvaranje svih škola. Apsolutno idemo po principu: odjeljenje-škola-lokalna zajednica. Znači, ako gledamo o broju lica koja se pojavljuju na određenom području, s tim što taj sistem u tom pravcu odjeljenje-škola-lokalna zajednica prati HES doma zdravlja, a sistem lokalna zajednica-škola-odjeljenje prati Institut. Tako da na ta dva pravca pravimo procjene i mjere će prije svega biti usmjerene na pojedinca, pa onda na grupu u razredu, pa onda tek na školu ukoliko bude bilo potrebe”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Maksimalan broj od 15 đaka u grupi, skraćeni časovi na 20 ili 30 minuta, odmori od pet minuta između časova, zabrana zadržavanja na školskim hodnicima, nošenje maske i pojačana higijena mjere su kojima se na najbolji mogući način štite djeca, kao i nastavnici i roditelji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture apeluju na roditelje da ne šalju djecu u školu, ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženima ili ako primijete bilo kakav simptom Kovida-19.

Komentari

Autor: ATV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.