BiH

Ministar zdravlja u RS

Šeranić: Pratimo stanje po opštinama koje mogu da uvedu i oštrije mjere

24/07/2020

Kaže da prema podacima koje dobija iz svih bolnica u RS, pacijenti koji se brže oporave se puštaju kući gdje nastavljaju svoj oporavak

U bolnicama u Republici Srpskoj trenutno se nalazi 249 lica oboljela od virusa korona. To je broj koji je u zadnje vrijeme konstantan, rekao je za RTRS ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Šeranić je naglasio i da je broj lica koji su priključeni na respiratore takođe konstantan i da se uglavnom kreće od 10 do 11.

– Svi ostali pacijenti koji su hospitalizovani uglavnom imaju obostranu upalu pluća i primaju redovnu terapiju koja im pomaže – dodao je ministar.

Kaže da prema podacima koje dobija iz svih bolnica u RS, pacijenti koji se brže oporave se puštaju kući gdje nastavljaju svoj oporavak.

Šeranić je naglasio da se svim pacijentima kojima je neophodno bolničko liječenje to i omogućuje.

Što se tiče parametara, kaže ministar, u RS s obzirom na opterećenje zdravstvenog sistema, prati broj lica koji su u bolnicama, kao i dužina oporavka pacijenta, nakon napuštanja bolnice njegovo se zdravstveno stanje prati kroz primarnu zdravstvenu zaštitu. U te parametre, dodao je, ulaze i lica koja su zdravstveno ugrožena, kao i njihova strarosna struktura i iz koje opštine dolaze.

– To nam služi da vidimo na koji nači lokalni štabovi mogu da donesu i restriktivnije mjere od onih koji su trenutno na snazi – istakao je Šeranić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.