BiH

RS

Šeranić: Radimo na tome da što prije dođemo do vakcine protiv korone

04/09/2020

Šeranić je naglasio da ne očekuje da će vakcina u ovoj godini biti dostupna za širu i masovniju upotrebu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da bi RS u prva tri mjeseca naredne godine mogla da dobije vakcinu protiv virusa korona, ističući da bi RS-u u prvom naletu bilo potrebno 400.000 doza vakcina.

“Republika Srpska radi na tome da koliko je moguće što prije dođe do vakcine i da stanovništvo dobije takvu vrstu zaštite”, istakao je Šeranić.

On je rekao da je to stav i Republičkog štaba za vanredne situacije da se što je prije moguće uz povoljnije uslove dođe do vakcine, ističući da su pregovori išli i sa Istokom i Zapadom i da će se vidjeti gdje će se na kraju završiti.

Šeranić je naglasio da ne očekuje da će vakcina u ovoj godini biti dostupna za širu i masovniju upotrebu, ističući da je izazov taj što se u veoma kratkom vremenu mora proizvesti veliki broj vakcina.

On je rekao da je sadašnje vrijeme pokazalo koliko imunizacija generalno ima značaj, jer sa vakcinom djeluje direktno na uzročnike bolesti.

Ministar zdravlja je pojasnio da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da je potrebno minimum da se vakciniše 20 odsto stanovništva.

“Prvi turnus vakcinacije obuhvatiće najugroženije osobe, oboljele od hroničnih bolesti, i zdravstvene radnike s ciljem održavanja zdravstvenog sistema, ali i druga lica koja obavljaju određene javne poslov”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao za ATV da je Institut za javno zdravlje Republike Srpske razvio plan vakcinacije u vezi sa virusom korona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.