Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski ministar

Šeranić: U RS stiglo 2.000 doza vakcine, vakcinisat ćemo 1.000 osoba

20210201_2_46660196_62133127_Web

Prve doze biće korištene i za kontrolu kvaliteta serije koju treba da izvrši Agencija za lijekove BiH, a sljedeći kontigent od 200.000 doza za 100.000 osoba očekuje se u drugoj polovini februara

U prvom kontingentu za bh. entitet Republiku Srpsku stiglo je 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V za 1.000 osoba, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije istakao da će se iz ovog prvog manjeg kontingenta doze koristiti i za provođenje procedura, odnosno za kontrolnu kvaliteta serije koju će provesti Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine, a nakon povratnih informacija od Agencije moguće je dalje provoditi proces. Doze s carinskog terminala biti upućene prema ovlaštenom dobavljaču te Institutu za javno zdravstvo RS i do krajnjih korisnika.

U drugoj polovini februara trebalo bi da stigne još 200.000 doza za 100.000 osoba i isto toliko do polovine marta, što ukupno čini prvu narudžba koju je RS imala prema Ruskoj Federaciji. Šeranić je naglasio da RS će sukcesivno dalje naručivati vakcine kako se bude iskazivala potreba.

“Kada dođe prvi veći kontingent u tom momentu počinje masovna vakcinacija”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Institut za javno zdravstvo RS.

Republički štab za vanredne situacije dao je saglasnost na okvirni iznos od 15 miliona KM za nabavku 400.000 doza ruske vakcine za RS za 200.000 osoba.

“Kroz tu informaciju smo razmatrali i ono što je potrebno Institutu da bi realizovao vakcinaciju, prije svega mislim na hladni lanac za koji će biti izdvojeno oko milion KM, odnosno oko milion za nabavku potrošnog medicinskog materijala, mislim na šprice i sve što je potrebno da bi se proces vakcinacije adekvatno završio”, rekao je Šeranić.

Zeljković je istakao da će vakcine dolaziti sukcesivno, da se sljedeće sedmice očekuje završetak postupka nabavke hladnog lanca, kada će biti organizovana obuka zdravstvenih radnika – trenera, odnosno osoba koji će biti nosioci edukacija u svojim zdravstvenim ustanovama.

“Prve doze vakcina u većoj količini koje budu došle biće usmjerene za vakcinaciju zdravstvenih radnika i prioritetnih kategorija”, rekao je Zeljković.

Zdravstveni radnici vakcine će primiti u svojim matičnim zdravstvenim ustanovama.

Pojasnili su da se ove vakcine čuvaju na temperaturama do minus 20 stepeni i nakon odmrzavanja potrebno ih je upotrijebiti u roku od dva sata, a nakon 21 dan od prve doze potrebno je primiti drugu dozu.

Šeranić je rekao da Institut u saradnji s M:telom radi na aktiviranju call centra za prijavljivanje i iskazivanje interesa za vakcinaciju, što će građanima omogućiti da se na vrijeme prijave i dobiju adekvatne informacije i da bez čekanja u redovima dođu na vakcinaciju.

“Kroz informacioni sistem razvićemo aplikaciju koja će omogućiti da u realnom vremenu svaki doktor porodične medicine ima i unosi informaciju po pitanju lica koje se vakciniše govoreći o vrsti vakcine, broju serije i mogućnosti printanja vakcinalne potvrde s adekvatnim bar kodom u slučaju potrebe”, rekao je Šeranić.

On je rekao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, kao i da je produženo važenje svih mjera koje su do sada bile na snazi u RS-u do 21. februara.