Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS

Šeranić: Više od hiljadu zaraženih u bolnicama, molba građanima da poštuju mjere

seranic3 (1)

I dalje je isti trend kad je u pitanju odnos pozitivnih lica u odnosu na broj testiranih.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je više od hiljadu lica pozitivnih na virus korona hospitalizovano u zdravstvenim ustanovama širom RS-a, te uputio apel građanima da primjenjujemo mjere, prije svega, da nose maske, drže distancu i obavaljaju dezinfekciju.

“I dalje je isti trend kad je u pitanju odnos pozitivnih lica u odnosu na broj testiranih. Važno je istaći da od osam do devet odsto lica završi u bolnici”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je dodao da je donesena odluka da svi zdravstveni radnici sa Biroa za zapošljavanje budu angažovani u zdravstvenim ustanovama u RS-u, te da će troškove njihovog angažovanja snositi Vlada RS, a ne zdravstvene ustanove.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić istakao je da u narednih tri do šest mjeseci ima dovoljno zaštitne opreme u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Na stanju imamo tri miliona običnih zaštitnih maski, a naredne sedmice nam dolazi još deset miliona”, rekao je Kusturić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo rekao je da je na Univerzitetskom kliničkom centru 40 osoba na respiratoru, što je dovoljan alarm za građane da shvate ozbiljnost situacije.