Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od Putina preko Dodika

Servirani sporazum o gasovodu sa Srbijom krije mnoge opasnosti za BiH

Cvijanovic, Dodik Putin 2 2019. foto Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Vijeću ministara BiH dostavljen prednacrt sporazuma koji je pisan u Vladi RS. Dodik za projekat prethodno dobio zeleno svjetlo od Putina

Redovna sjednica Vijeća ministara BiH koja je danas ponovo, po drugi put nakon prošlog četvrtka, odgođena (za javnost je poručeno da se odgađa zbog službenih obaveza članova ovog vijeća), rezultat je institucionalne krize zbog „Nove istočne interkonekcije“ ili aranžmana o gradnji gasovoda na relaciji Srbija-RS.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Nakon što je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ultimativno zatražio da sporazum sa Srbijom o gasovodu, koji bi prolazio isključivo kroz RS, Vijeće ministara usvoji ili će biti blokade, u proteklim danima ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da je „istočna konekcija u redu, samo da treba da dođe na Vijeće ministara BiH, jer ne može RS potpisivati ugovor sa Srbijom“.

No, da se radi o drastičnom uproštavanju ovog problema, svjedoče događaji koji su se zbili u proteklim godinama i potpisani dokumenti koje je analizirao Fokus.

Naime, prednacrt međudržavnog ugovora koji je iz ladice ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarce (SNSD) proslijeđen Vijeću ministara na usvajanje, identičan je dokumentu kojeg je 6. aprila 2022. godine sačinilo Ministarstvo energetike i rudarstva RS na čelu sa Petrom Đokićem. Ovaj dokument je, dakle, u ime BiH već sačinjen u Vladi RS-a?!

prednacrt dostavljen iz Vlade RS
Prednacrt dostavljen iz Vlade RS

Kao što je poznato predstavnici entiteta RS i Srbije odnosno entitetskog preduzeća „Gas -RES“ Banja Luka i državnog JP „Srbijagas“ još 16. marta 2021. potpisali su ugovor o izgradnji tzv. nove istočne interkonekcije odnosno gasovoda koji bi povezao Srbiju isključivo s područjem RS-a.

Kako smo već objavili, nakon potpisivanja ovog sporazuma u kojem se navodi da je on od visokog prioriteta za Republiku Srpsku te da je izgradnja gasovoda predviđena na relaciji Srbija-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad (Bosanski Novi), potpisnici, ipak, nisu mogli ići dalje u realizaciju bez zelenog svjetla države BiH.

Također, godinu nakon potpisivanja, Đokićevo ministarstvo energetike je napravilo sporazum koje treba da usvoji Vijeće ministara i dalo ga Košarcu da odradi taj posao.

No, kako je uopšte došlo do potpisivanja ovog sporazuma između entitetskog preduzeća „Gas -RES“ Banja Luka i državnog JP „Srbijagas“ 16. marta 2021.?

dio sporazuma o tome ko snosi stetu
dio sporazuma o tome ko snosi stetu

Naime, sporazum je bio rezultat višegodišnjih sastanaka Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, između ostalog i u Beogradu 17. januara 2019. godine, gdje je Dodik, a otkriva to i objavljeni stenogram na zvaničnoj stranici Kremlja, tražio i dobio konačno „zeleno svjetlo“ da krene u pripremu projekta.

U spomenutom prednacrtu sporazuma, dakle, stoji da je on od strateškog značaja za RS, ali da je država BiH ta, kako je navedeno u aktu, koja snositi štetu u slučaju da bh. strana (čitaj RS) bude naprimjer odgovorna za njegovu propast?!

Iako je potpisnik sporazuma i odgovorna za eventualnu štetu, ovaj gasovod, prema prednacrtu sporazuma, neće pripadati državi BiH, već entitetu RS, pa se postavlja opravdano pitanje treba li sporazum između BiH i Srbije o izgradnji istočnog gasovoda ipak biti nanovo sačinjen.